Torbjörn Lundberg. Foto: SMC Automation.

May 22, 2018

Ytterligare ett rekordår för SMC Automation


Torbjörn Lundberg, VD för det svenska bolaget berättar att Automation kommer tidigt i konjunkturcyklerna, och ser ännu inga tecken på minskad efterfrågan, tvärtom är orderböckerna fullare än någonsin.

Japanska SMC, som tillverkar och säljer komponenter för industriautomation fortsätter öka försäljningen i hela världen. Försäljningen för räkenskapsåret 2017 nådde 591 miljarder Yen, en ökning med 22,1% jämfört med året före. Detta motsvarar, med dagens växelkurs, 46,5 miljarder kronor. Stark efterfrågan på alla marknader och i första hand elektronik och halvledarindustrin gjorde denna ökning möjlig.

Är det pneumatikprodukter eller elprodukter som står för den största ökningen?

-Pneumatikprodukterna (tryckluftskomponenter) är fortfarande den klart största andelen av försäljningen, men i procent ökar elektriska linjärenheter mer, säger Torbjörn Lundberg. Vi ser även att traditionell industri moderniserar sina anläggningar, och då uppskattar de våra expertis inom energibesparing i tryckluftsystem.

Som svar på vad SMC tror om framtida konjunkturläge svarar Torbjörn att nästa år förväntas trycket minska, men behovet av automatisering fortsätter att öka varför också 2018 förväntas ge ökad försäljning.

SMC utvecklar produkter och lösningar inom industriell automation och är världens största tillverkare av pneumatiska komponenter. Företaget omsätter ca 40 miljarder kronor och har 18 000 anställda globalt.  I Sverige finns SMC etablerade sedan 1986 med huvudkontor i Huddinge och regionkontor i Göteborg, Lund, Borlänge och Växjö samt en mängd återförsäljare över hela i landet. www.smc.nu

smcLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • PLAY: Nynas med 90 år på nacken

    I veckan avslutades en av Sveriges största rekonstruktioner. Företaget grundat av Axel Ax:son Johnson fick som Sveriges första raffinaderi stor betydelse under andra världskriget och för bilismens framväxt.
    62