XLC är en revolutionerande uppfinning som kommer att spara energi, miljö och ytterst pengar åt varje ägare av Nemo excenterskruvpumpar. Bild: Zander & Ingeström.

Aug 29, 2018

XLC — en genialisk pumpnyhet


Minskar energikostnaden, ökar livslängden.

De bästa tekniska idéerna är ofta så genialiskt enkla, att när de presenteras första gången förundras många över att ingen har kommit på idén tidigare, eftersom den har något självklart över sig. I ett slag förvandlas konkurrerande produkter till museiföremål.

Netzsch — som tillverkar världens bästa excenterskruvpump Nemo — har precis släppt en sådan produktnyhet. Den heter XLC och är en fenomenal funktion hos Nemo-pumpen som minskar dess energiförbrukning samt tredubblar dess livslängd.

XLC bygger på en patenterad lösning som är helt unik i sitt slag: Statorn, dvs det gummihölje som omsluter pumpens snurrande rotor, kan med hjälp av XLC-mekanismen sträckas ut eller tryckas ihop. Det här låter kanske inte så märkvärdigt i lekmannens öron, men för folk i branschen väntar en närmast religiös upplevelse. För med XLC kan man nämligen anpassa pumpens hydrauliska verkningsgrad till det aktuella behovet. Har man exempelvis 6 bar och behöver 12 bar kan pumpen enkelt ställas om till rätt kapacitet. Hur stor energibesparing detta ger finns det ännu inga beräkningar på, men på Zander & Ingeström uppskattar vi att tio procent är en realistisk siffra.

När rotorns och statorns tätningslinje blir sliten kommer vätskan att åka tillbaka. Tidigare fick man byta rotor och stator. Med XLC komprimerar man bara statorn över läckagepunkten och stoppar därigenom återflödet.

Utöver energibesparingen kommer pumpens livslängd att öka väsentligt, upp till tre gånger. För när pumpen så småningom tappar kapacitet på grund av normalt stator- och rotorslitage, behöver man inte byta dessa delar utan endast komprimera statorn, så att kontaktytan mellan stator och rotor förskjuts från de slitna ytorna, vilket stoppar återläckaget.

En viktig miljöpoäng är också att hela statorn är återvinningsbar. I motsats till andra pumpar byter man endast gummit medan statorns metallhölje kan återanvändas.

XLC kommer förmonterad på nya Nemo-pumpar och kan enkelt eftermonteras på äldre Nemopumpar av NM-typ.

Sammanfattningsvis: XLC är en revolutionerande uppfinning som kommer att spara energi, miljö och ytterst pengar åt varje ägare av Nemo excenterskruvpumpar.

XLCLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT