Från vänster Friedrich-Georg Kehrer, projektdirektör på Messe Düsseldorf och Michèle Faber, Senior Project Manager på Tysk-Svenska Handelskammaren. Foto: Svensk Verkstad/Charlotta Hörnqvist.

Feb 13, 2018

Wire and Tube - en mässa med mycket att klämma och känna på


När tråd- och rörmässan Wire and Tube går i Düsseldorf uppmanas utställarna att fylla montrarna med utrustning, maskiner och material. Då är det nämligen "pure trade show" som gäller.

Snart samlas utställare från hela världen när de parallella mässorna Wire, fackmässan för tråd och kabel, samt rörfackmässan Tube, går på Messe Düsseldorf i april. Runt 2600 utställare kommer mellan den 16 och 20 april 2018 att presentera sina produkter och tjänster på tråd-, kabel- och rörbranschens viktigaste mässa som brukar locka cirka 70.000 besökare från över 50 länder.

Wire and Tube går vartannat år och mässorna slår nya rekord, drivet av en stark europeisk industri, främst tillverkningsindustrin och fordonsindustrin, samt utbyggnaden av infrastrukturen i Europa. Men besöksprofilen har förändrats, uppger Friedrich-Georg Kehrer, projektdirektör på Messe Düsseldorf, när han presenterar mässan på Tysk-svenska Handelskammaren i Stockholm i januari.

Förut skickade de besökande företagen ofta en delegation om 5-7 personer per företag, vilka besökte mässan under några dagar. Nuförtiden skickar företagen kanske 1-2 personer som stannar en eller två dagar, berättar han. Men det är alltjämt lika många besökande företag, vilket är positivt.

Wire hade 1335 utställare under 2016, vilket innebär nästan en tredubbling sedan premiären i Düsseldorf 1986. 75 procent av utställarna kom från utlandet och mässan lockade 38.255 besökare. På Tube ställde 1277 företag ut samma år och antalet besökare uppgick till 31.300.

Wire and Tube är en traditionell mässa i den bemärkelsen att det finns mycket att klämma och känna på och att titta på. Som Friedrich-Georg Kehrer säger, så ska mässan "beröra alla sinnen". Mässan uppmanar utställarna att fylla montrarna med utrustning, maskiner och material. Av den anledningen säger mässan även nej till seminarier och konferenser. Utställarna utgörs till större delen av små och medelstora företag, och de vill ha besökarna i sina mässmontrar, inte i ett kongresscenter. "Pure trade show" alltså.

Wire visar det senaste inom maskiner för trådtillverkning och trådförädling. Här visas verktyg och tillämpningsmetoder samt material, men även mät-, styr- och reglerteknik och provning. Förutom de traditionella materialen som exempelvis järn, stål, koppar och mässing är glasfiber något som är på frammarsch när det gäller kabelindustrin. Utbyggnaden av snabb glasfiber drivs på globalt och även EU-kommissionen vill bygga ut ett snabbare Internet. 

Wire är viktig för många olika branscher, men de huvudsakliga målgrupperna finns inom tråd- och kabelindustrin, fordonsindustrin, elektronikindustrin och bygg.

Även den parallella mässan Tube tillhör de ledande fackmässorna, välrenommerad internationellt. Att gå från massivt till ihåligt är en viktig fråga, inte minst efterfrågat i fordonsindustrin där man jagar lägre vikt. Tube visar allt som är viktigt för rörbranschen. Maskiner för tillverkning av rör, rörmaterial, rör och tillbehör, verktyg och hjälpmedel, tillämpningsmetoder, mät-, styr- och reglerteknik, provningsteknik och specialområden, begagnade maskiner liksom profiler ("öppna rör") och maskiner.

Här finns även handeln med rör representerat, rör av järn och stål, ickemetaller, plast, glasfiber, glas, keramik, betong och cement. Plaströr är något som ökar alltmer i betydelse inom de flesta användningsområdena, bland annat på grund av den lättare vikten liksom resistens mot korrosion och kemikalier. 

Besöksmålgrupperna finns främst inom rörindustrin, fordonsindustrin, bygg- och elektronikbranschen. Sammantaget kan man säga att mässduon Wire och Tube erbjuder många synergieffekter för flera branscher.

Bygger om för 140 miljoner Euro

Messe Düsseldorf är en mässa som ligger nära flygplatsen och som har goda tåg- och tunnelbaneförbindelser. Närheten till Düsseldorfs "Alt statt" (gamla stan) är också uppskattad, menar Friedrich-Georg Kehrer. Alt statt är väl värd ett besök om man vill träffa sina kunder under andra former.

Startskottet för Messe Düsseldorfs nybygge i den södra entréen och mässhall 1 gick i juni 2017. I ett av de mest ambitiösa byggprojekten i företagets historia, satsar mässan totalt 140 miljoner Euro i ett komplex som ska stå klart sommaren 2019. Vid den södra entréen kommer ett 7800 kvadrameter stort och cirka 20 meter högt transparent och belyst tak att välkomna mäss- och kongressgästerna. Nya hall 1 blir en 12.000 kvadratmeter stor yta som ska ersätta de tidigare hallarna 1 och 2.

Svenska utställare:

Sandvik Materials Technology, ACM A/B, Anordica, Axjo Plastic, Bors Automation & Tool, Candor Sweden, Fagersta Stainless, H Folke Sandelin, Hamex Hardmetallverktyg, Herber Engineering, Hörle Wire, Lamiflex, Lämnea Bruk, Ovako, Quick-Set, Skaltek, Söderfors Steel, SSAB Emea, Subec, Suzuki Garphyttan, Svensson Wire and Packaging, Trelleborg Mixing Forsheda, Vida Packaging och Windak.

    Annons
  • Omvandlare till fotovoltaiska paneler

    Under de senaste åren har vi observerat ett ökande intresse för ”grön energi”. Det dyker upp ett antal applikationer för energiutvinning från fritt tillgängliga källor och bland dessa är installationer av fotovoltaiska paneler mest populära.
    0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT