På årets Elmia Subcontractor ställer Welandkoncernen ut gemensamt i ny stor monter. På bilden Mattias Andersson, marknadsansvarig och Björn Henriksson, vice vd. Foto: Weland.

Nov 13, 2018

Welandkoncernen storsatsar på Elmia Subcontractor


Från aluminiumbearbetning till stål och plast – ett 30-tal producerande bolag ingår i familjeägda Welandkoncernen. På Elmia deltar även ett nystartat dotterbolag.


Nu tar man ett gemensamt grepp och vässar ansiktet utåt i ny stor monter på Elmia Subcontractor.

– Det här är ett led i en viktig strategi där vi vill föra fram vårt varumärke på ett tydligare sätt. Vi är en bred koncern med många olika bolag i skiftande verksamheter. Nu vill vi visa ett tydligare ansikte utåt, säger Mattias Andersson, marknadsansvarig.

Under många år har Weland AB funnits med som utställare i en gemensam Smålandsstenarmonter i hall A. I år flyttar man alltså till hall D där 400 kvadratmeter reserverats för Welandkoncernen.

Fjärde generationens familjeföretag

Sedan starten 1947 har Weland etablerat sig som en mångfacetterad aktör inom tillverkande industri. Inom koncernen produceras allt ifrån skogsmaskiner och skördeaggregat till balkongräcken, gallerdurk och handikapphjälpmedel för barn.

– Man kan säga att vår verksamhet står på tre ben: aluminium, stål och plast. Det är full fart framåt inom alla bolag och vi ser positivt på framtiden, konstaterar Mattias Andersson.

Koncernen omsätter drygt 2 miljarder SEK och har ca 900 anställda i bolag från Mora i norr till Halmstad i söder. Man har också dotterbolag i Tyskland, Danmark, Norge och Finland.

Nya investeringar stärker konkurrenskraften

På mässan kommer besökarna bland annat att få möta plåtbearbetningen hos Weland AB där man nyligen investerat i såväl ny riktmaskin, FlatMaster 120 200 från tyska ARKU, som en Mazak rörlaser med integrerad gängningsfunktion.

Även Weland Plastic som ställer ut på mässan har investerat, här i en formprutningsmaskin från Engel med låskraft på 1000 ton. Maskinen har utrustats med fullservorobot och en sju meter lång Z-axel för att hantera en avancerad förpackningscell.

– Vi har också byggt ut Weland Plastics huvudfabrik med ny produktionshall och lager, totalt 4 100 kvm. Flöden och lagerhantering optimeras, bland annat med hjälp av automatiserade robottruckar som kommer att hantera transport av varor från maskin till djupstaplingslager och hissautomater, berättar Mattias Andersson.

Nystartat bolag med sikte på svets

I Welands monter kommer vi också att få möta Weland Welded Components som är ett av koncernens nystartade bolag.

– Vi inriktar oss på att bli en komplett leverantör av grövre svetsade konstruktioner där vi kan erbjuda svetsning, lackering och maskinbearbetning av riktigt stora objekt, säger Mattias Andersson.
 • Dec 12, 2019

  Hållande verktyg blir smartare

  Reportage – Med de uppkopplade hållarna kommer vi att veta hur skärprocessen ser ut och kan kompensera hastigheter och allting för att få det optimalt, säger Roger Cronholm på Schunk.
  44
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Sandvik Coromant tar täten online

  Som ledande tillverkare av skärverktyg satsar Sandvik Coromant på webbaserade tjänster för kunder som vill söka information och köpa verktyg online. Se filmen.
  184

SENASTE NYTT

 • Hydraulhållare Reportage

  Hållande verktyg blir smartare

  – Med de uppkopplade hållarna kommer vi att veta hur skärprocessen ser ut och kan kompensera hastigheter och allting för att få det optimalt, säger Roger Cronholm på Schunk.
  44