Foto: VBN Components.

May 18, 2021

Wayland Additive säljer första 3D-metallskrivaren Calibur3


Samarbete initieras för att hantera slitage med materialet Vibenite® - utvecklat i Uppsala.

Wayland Additive har sålt sin första Calibur3 3d-skrivare för metall till Exergy Solutions Inc., Calgary, Kanada. Sedan det virtuella lanseringseventet i mars har Wayland genererat betydande intresse för Calibur3-skrivaren från ett brett urval av industrier. Peter Hansford, Director of Business Development på Wayland Additive, kommenterar:

-Vi är mycket nöjda med responsen vi fått vid lanseringen av vår Calibur3-skrivare, och att kunna tillkännage vår första försäljning till Exergy är väldigt spännande. Vi har långt gångna diskussioner med ett antal företag som är intresserade av vår banbrytande process för 3d-printing av metall, och alla ser att NeuBeamTM  ger dem tillgång till flertalet produktionsalternativ.

-Framför allt så har laddningsproblemen, som gör processer med elektronstråle (EBM) så instabila, helt och hållet neutraliserats med NeuBeamTM. Dessutom är NeuBeamTM en varmdetaljsprocess snarare än en varmbäddsprocess, som traditionella eBeam-processer. Detta skapar effektivt delar som är fria från kvarvarande spänningar, eftersom de höga temperaturerna bara används på komponenten och inte på bädden, vilket försäkrar en pulverbädd med löst pulver (ingen sintringskaka) och spänningsfria delar med minskad energiförbrukning.

NeubeamTM är inte beroende av ett specifikt material, kan producera komplexa geometrier som är omöjliga på andra eBeam-system och är vanligtvis 30–40 % snabbare då den tar bort behovet av att underhålla och sintra pulverkakan.

Vibenite®-materialen som används av Exergy utvecklas av VBN Components i Uppsala, känt för att ta fram unika hårda och nötningståliga material för additiv tillverkning och därmed ge kunderna möjlighet att skapa stora, geometriskt komplexa delar och komponenter som är omöjliga att producera på traditionellt sätt.

Produktionen med Vibenite®-material karaktäriseras av komponenter med extrem utmattningsbeständighet tack vare den höga renheten hos Vibenite®-material. Likaså finns en överlägsen nötningstålighet och hårdhet tack vare det höga karbidinnehållet. Komponenterna är porfria och har genomgående samma hårdhet.

Exergy Solutions är en ingenjörskonsultfirma som erbjuder utrustning för forskning och innovation. Företaget har varit verksamt i Calgary sedan 2013, öppnade sitt X-Lab 2019 och erbjuder toppmoderna lösningar för additiv tillverkning och efterbearbetning. Exergy arbetar med kunder inom en rad olika sektorer, inklusive krävande, starkt reglerade industrier som olja och gas, gruvdrift, tillverkning och FoU.

Dr. Dave Waldbillig, chef för avancerad tillverkning på Exergy, förklarar:

-Investeringen i Waylands teknik innebär att vi kan presentera en övertygande lösning på våra kunders nötningsproblematik. Partnerskapet kombinerar den höga slitstyrkan och segheten hos Vibenite®-materialen från VBN Components, med den större byggvolymen och hastigheten i NeuBeamTM-processen och Exergy Solutions applikationstekniska support.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117