Oct 17, 2019

Volvo Cars går all-in i en elektrisk framtid


På onsdagkvällen svensk tid lanserade Volvo Cars sin första helt elektriska bil vid ett event i Los Angeles.

-En Volvo byggd 2025 ska ge 40 procent lägre CO2-avtryck än en Volvo tillverkad idag, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars koncernchef, när biltillverkaren visar sin första helt elektriska bil, Volvo XC40 Recharge, i Los Angeles. Och det inkluderar allt från produktion, leverantörskedjan och användning, hela bilens livscykel.

Vill du ha en ny Volvo med eller utan sladd?

Det är frågan framtida Volvokunder kommer att få svara på. Volvo Cars XC40 Recharge blir företagets första modell att ta i produktion från Volvo Cars helt nya modellseriekoncept: Recharge.

Volvo XC40. Foto: Volvo Cars.

XC40 Recharge, som är baserad på den flerfaldigt prisbelönta och bästsäljande kompakta SUV:en XC40, är den första i en serie av helt elektriska Volvo-bilar. Den är en verklig milstolpe för Volvo Cars: företagets första elbil och den första Volvon med ett helt nytt infotainmentsystem som drivs av Googles operativsystem Android.

De kommande fem åren kommer Volvo Cars att lansera en helt elektrisk bil varje år, för att nå målet att helt elektriska bilar ska stå för 50 procent av den globala försäljningen 2025, och där hybrider utgör resterande 50 procent. Recharge kommer att vara samlingsnamnet för alla laddbara bilar med helt elektrisk eller laddhybrid-drivlina.

-Klimatfrågan kommer inte att lösas genom att långsamt förbättra bensin- och dieselmotorerna. Den enda lösningen är rena elbilar byggda med förnybar energi, säger Henrik Green, Volvo Cars CTO, i Los Angeles.

Han beskriver utvecklingen av den här bilen som en fantastisk resa.

-Lanseringen av XC40 Recharge är en milstolpe som ger en inblick i framtiden, förklarar han. En framtid som är elektrisk och som Volvo Cars är "supercommitted" att gå all in i. 

Från och med början av 2020 kommer kunder som besöker Volvo Cars hemsida att först få frågan om de vill ha en Volvo Recharge-bil eller ej. För att ytterligare uppmuntra till körning på el kommer alla Volvo Recharge laddhybridmodeller att levereras med gratis el i ett år, i form av en återbetalning för den genomsnittliga elkostnaden under perioden.

-Vi har sagt det flera gånger tidigare: för Volvo Cars är framtiden elektrisk. I dag tar vi ett nytt stort steg i den riktningen med lanseringen av vår helt elektriska XC40 och modellserien Recharge, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars koncernchef.

Håkan Samuelsson. Foto: Volvo Cars.

XC40 Recharge är allt som kunderna kan förvänta sig av en Volvo, med tillägg av en avancerad, helt elektrisk drivlina med fyrhjulsdrift som erbjuder en räckvidd på över 400 km (WLTP) på en enda laddning, och en effekt på 408 hk. Batteriet laddas till 80 procent av kapaciteten på 40 minuter med ett snabbladdningssystem.

Det Android-drivna infotainmentsystemet är helt integrerat med Volvo On Call, företagets plattform för uppkopplade tjänster. Via Volvo On Call kan förarna följa hur länge de kört sin plug-in hybrid på el.

Henrik Green medger att Volvo haft problem med röststyrning i tidigare modeller, och utlovar nu total förändring med Google assistant. En röststyrning som kommer att fungera varje gång, som kommer att förstå vad du försöker göra.

För att möta den förväntade efterfrågan på Recharge-bilar kommer Volvo Cars tredubbla produktionskapaciteten för elektrifierade bilar. Från och med 2020 kommer Volvo Cars ta fram Designers Choice - ett urval av populära Recharge-modeller med reducerade leveranstider. Volvo Cars ambition är att laddhybrider ska utgöra 20 procent av den totala försäljningen 2020.

Varje Volvo-modell kan beställas i Recharge-utförande, från kompakt-SUV:en XC40 via bilarna i 60-serien till företagets flaggskepp, den stora SUV:en XC90. Volvo Cars är den enda tillverkaren som erbjuder en laddhybrid av varje bilmodell.

XC40 Recharge och Recharge-modellserien är också påtagliga bevis för företagets ambitiösa nya handlingsplan, som även den presenterades i dag och som påvisar konkreta åtgärder i linje med klimatavtalet från Paris och som stöder Volvo Cars ambition att bli ett klimatneutralt företag 2040. Läs mer om Volvo Cars klimatplan HÄR.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT