Dec 11, 2020

Volvo satsar 700 miljoner på elmotorer i Skövde


Företaget har åtagit sig att bli ett förstklassigt elbilsföretag.

Volvo Personvagnar kommer att montera elmotorer vid sin drivlinje i Skövde och planerar att etablera en komplett egenproduktion av e-motor inom mitten av decenniet. De kommer att investera 700 miljoner kronor de kommande åren.

Företaget har åtagit sig att bli ett förstklassigt elbilsföretag och syftar till att dess globala försäljning ska bestå av 50 procent helelektriska bilar fram till 2025, med resten hybrider.

Skövde-verksamheten har varit en del av Volvo Personvagnars historia ända sedan bolaget grundades 1927. Att lägga till e-motorproduktion till anläggningens verksamhet innebär att den historiska marken i Skövde också kommer att vara en del av företagets framtid.


Volvo Skövde

Tidigare i år tillkännagav Volvo Personvagnar att man investerar betydligt i den interna designen och utvecklingen av e-motorer för nästa generation Volvobilar. Med de planerade investeringarna i Skövde tar de nu de första stegen mot egen montering och tillverkning av e-motor.

E-motorer i Skövde

I ett första steg kommer Skövde-anläggningen att montera e-motorer. I ett senare skede avser företaget att ta med hela tillverkningsprocessen för e-motorer internt i en anläggning i Skövde.

"Den allra första Volvon från 1927 drivs av en motor byggd i Skövde", säger Javier Varela, senior vice president för Industrial Operations and Quality. ”Teamet är mycket skickligt och engagerat i att leverera den högsta kvalitetsstandarderna. Så det är bara passande att de kommer att vara en del av vår spännande framtid. ”
Genom att ta över förbränningsmotorns roll inom bilteknik är e-motorer en grundläggande byggsten för elektriska bilar, tillsammans med batteri och kraftelektronik. Samspelet mellan dessa tre komponenter är avgörande för att utveckla premium-elektriska bilar.

Genom att utveckla och producera e-motorer internt kan Volvo Personvagnars ingenjörer ytterligare optimera elmotorer och hela den elektriska drivlinan i nya Volvos. Detta tillvägagångssätt gör det möjligt för ingenjörer att göra ytterligare vinster när det gäller energieffektivitet och övergripande prestanda.

Design och utveckling av företagets elmotorer sker i Göteborg och Shanghai. Tidigare i år öppnade Volvo Cars ett nytt elmotorlaboratorium i Shanghai, förutom den pågående utvecklingen av e-motorn i Göteborg och det finns även toppmoderna batterilaboratorier i Kina och Sverige.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT