Torslandafabriken. Foto: Volvo Cars.

Apr 11, 2019

Bygget av Volvos nya målerifabrik börjar nästa år


Anledningarna till miljardsatsningen i Torslanda är flera.

I slutet av mars aviserade biltillverkaren Volvo Cars att man bygger en ny målerifabrik i Göteborg. Investeringen, som uppgår till flera miljarder, inleds under nästa år och kommer att ersätta den gamla fabriken.

Anledningarna till satsningen är flera. Till Ekot säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars:

– Vi gör det här både för att säkra kapaciteten på lång sikt och för att få en stabil produktion. Men också för att få en betydligt bättre miljöprestanda när det gäller energiförbrukning och utsläpp än vad vi har idag. Vi räknar med att reducera vår miljöpåverkan med minst en tredjedel.

Men några nya jobb kommer inte fabriken att generera.

– Det blir ungefär samma bemanning och produktionskapacitet som vi har idag, säger Elfström.

Enligt Volvo är det nya måleriet en del av en bredare investeringsplan för Torslandafabriken. 2018 tillverkade där 290 000 bilar och där jobbar 6 500 personer i produktionen.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  288
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  391

 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  15