MDH Solar Team. Foto: MDH.

May 23, 2018

Volvo Group sponsrar autonom solcellsbil


Med Volvo Group som huvudsponsor är MDH Solar Team på Mälardalens högskola i full gång med utvecklingen av en autonom solcellsdriven bil som ska tävla i Australien 2019.

Studenterna i projektet MDH Solar Team, på Mälardalens högskola (MDH), är i full gång och genom det strategiska avtal som finns mellan MDH och Volvo Group, går Volvokoncernen in som huvudsponsor för studentprojektet.

–Det betyder oerhört mycket för oss att Volvokoncernen går in som huvudsponsor. Det är avgörande för att detta studentprojekt ska kunna genomföras. Inför tävlingen 2019 kommer teamet framförallt fokusera på att utveckla en bil med ett autonomt system, säger Hampus Regner, marknadsföringsansvarig i MDH Solar Team.

Hösten 2019 avgörs racingtävlingen World Solar Challenge i Australien, där lag från universitet i hela världen tävlar om vilket solcellsdrivet fordon som på snabbast möjliga tid kan köra 300 mil tvärs över Australien. MDH ställde upp med ett lag hösten 2017, med Volvo Group som huvudsponsor. Nyligen blev det klart att Volvokoncernen, genom det strategiska avtal som finns mellan högskolan och Volvokoncernen, Academic Partner Program, även går in som huvudsponsor för den nya bilen, som ska tävla för MDH 2019.

– MDH Solar Team är ett utmärkt exempel på ett studentprojekt där studenter från flera olika program med stort engagemang och personlig drivkraft får praktisk erfarenhet och förberedelser för arbetslivet i form av tvärfunktionell problemlösning, ansvar och initiativ. Det är erfarenheter och egenskaper som vi från Volvokoncernens sida gärna ser hos de studenter som vi anställer framöver. Som en bonus inkluderar projektet dessutom miljöfokus och teknik med koppling till hållbar energi, elektrifiering och automatiserad körning. Områden som är av speciellt intresse för oss, säger Lars Pedersen Director Research & Innovation Policy, på Volvokoncernen.

– Den nya, autonoma solcellsbilen kommer att utvecklas i samarbete med forskare på Volvo CE och MDH, och bygger på många framtidsteknologier som vi kommer att se i våra personbilar framöver. Vårt strategiska avtal med Volvokoncernen ger våra studenter möjlighet att ta del av den senaste forskningen och på så sätt stå väl rustade inför framtiden, säger Janne Carlsson, universitetslektor och handledare för projektet.

Solcellsbilen, som ska tävla i Australien 2019, kommer att vara kompatibel för både autonom och fysisk körning.

– Anledningen till att vi vill satsa på att konstruera ett autonomt system är för att vi ser denna teknik som en viktig del i framtidens fordonsindustri, vilket är något som MDH Solar Team vill bidra till. Målet är att kunna visa upp ett av världens första självkörande solcellsfordon i samband med tävlingen år 2019, säger Hampus Regner. 
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    62
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT