Foto: Volvo.

Mar 5, 2018

Volvo Cars tar Sir Roger Moores 1800 S till bilmässan Techno-Classica


För dig som är bilentusiast så blir det extra intressant och det blir första gången som bilen visas på en mässa för klassiska bilar i Europa.

Volvo Cars kommer att visa upp den Volvo 1800 S från 1967 som en gång ägdes av Sir Roger Moore och som var med i tv-serien Helgonet i montern Volvo Cars Heritage på Techno-Classica i Essen, Tyskland den 21 till 25 mars.

Det blir första gången som bilen visas på en mässa för klassiska bilar i Europa.

Moores bil byggdes på Volvos fabrik i Torslanda i november 1966. 1800 S i polarvitt är utrustad med Mini-Lite-hjul med den sällsynta "trunkerade" originalekerdesignen, dimljus från Hella och en Volvo-ratt i trä. På insidan finns många av detaljerna från inspelningen av Helgonet kvar, som en termometer i instrumentbrädan och en separat invändig fläkt som användes för att svalka skådespelarna under studioinspelningarna.

 Moore är den första registrerade ägaren av denna berömda 1800 S. London-registreringsskyltarna, NUV 648E, utfärdades den 20 januari 1967. Moore undertecknade registreringsbeviset tv

På Techno-Classica kommer Moores bil att stå uppställd intill en annan Volvo 1800, en modell från 1967 i perfekt skick tillhörande Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars. Samuelssons klassiker är lackerad i en ovanlig ljusgrön färg och kan vara ett av de finaste exemplaren av Volvo 1800 i Europa.

 —Helgonet med Roger Moore var en av mina favoritserier på 60-talet och sedan dess har jag alltid velat äga en P1800, säger Håkan Samuelsson. Det är den mest legendariska Volvo-modellen genom tiderna och ett utmärkt exempel på skandinavisk design.

I Helgonet var bilen med de berömda "ST 1"-registreringsskyltarna med för första gången i avsnittet som heter "A Double in Diamonds", inspelat i februari 1967. Bilen var huvudpersonen Simon Templars transportmedel fram till dess att serien gick i graven 1969.

Moore sålde senare bilen till skådespelaren Martin Benson, som spelade Mr Solo i James Bond-filmen "Goldfinger" (1964). Bilen har haft flera ägare sedan dess, och i början av 2000-talet renoverades bilen omsorgsfullt till nära nog originalskick.

 — Volvo Cars var stolta över att kunna köpa bilen för några år sedan och vi är mycket glada över att kunna visa den på Techno-Classica. Det är en unik bil med en fantastisk historia, säger Per-Åke Fröberg, chef för Volvo Cars Heritage.

Volvo Cars kommer även att visa: en unik prototyp av 1800 ES från 1968 byggd av den italienska busstillverkaren Pietro Frua; en orenoverad 1800 ES i orange från 1973 som aldrig har rullat på vägarna; en extremt sällsynt 1800 Volvoville-cabriolet från 1966, en modell som endast tillverkades i 30 exemplar; samt en P1800 från början av 1961 som hittades i en lada.

Även framtiden kommer att visas i form av nya XC40, Volvos historiska första modell i segmentet kompakta premium-SUV:ar. XC40 lanserades i september 2017 och har visat sig vara populär bland bilköpare, där orderboken för XC40 globalt redan överstiger 20 000 enheter.

Helgonet var pseudonymen för Simon Templar, en karaktär skapad av författaren Leslie Charteris på 1920-talet. Bokserien om Helgonet gav upphov till en serie filmer och sedermera den populära tv-serien från ITC.

118 avsnitt av serien visades från oktober 1962 till februari 1969 och gjorde storsuccé i Storbritannien och USA. Serien såldes senare till mer än 80 länder. Helgonet, som alltid spelades av Roger Moore, körde en vit Volvo P1800 coupe.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    Dubbelt slipar bättre

    Beprövad TYROLIT-teknik med betydande förbättringar – det är nya TWIN FLAP-lamellrondellen.
    9