Torslandafabriken. Foto: Volvo Cars.

May 6, 2021

Volvo Cars stoppar Torslandafabriken


Personalen erbjuds 15.000 kronor extra för att jobba under semestern i stället.

Volvo Cars stoppar bilproduktionen på Torslandafabriken i tre dagar nästa vecka på grund av bristen på halvledare. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Biltillverkaren vill istället köra en vecka i sommar när det normalt sett är semesterstängt. De som går med på att byta semestervecka belönas med 15.000 kronor extra.

”Vi ser att halvledarbristen är mer påtaglig under andra kvartalet än under tredje kvartalet och därför har vi gått ut med ett erbjudande till de cirka 7.000 anställda på Torslandafabriken att man får en semestervecka i maj och i stället jobba vecka 32 när fabriken normalt sett är stängd. Går man med på det får man ett tillägg på 15.000 kronor”, säger Maria Dagman, Volvo Cars presstalesperson, till Di.

Enligt uppgift har tillräckligt många har nappat på erbjudandet för att det ska gå att köra fabriken under den tänkta augustiveckan. 

Den globala bristen på halvledare har uppmärksammats sedan december. Komponenten används i elektronik och det är flera branscher som är drabbade av bristen. För fordonsindustrin är det särskilt känsligt eftersom man behöver ett konstant flöde av leveranser för att hålla igång produktionen. De flesta tillverkare har tvingats stoppa eller anpassa sin produktion i någon form.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117