Foto: Volvo Cars.

Jan 15, 2020

Volvo Cars i 5G-samarbete med kinesisk telekomjätte


Samarbetet handlar om användning av 5G, nästa generations mobilnätsteknik, för kommunikation mellan bilar och infrastruktur i Kina.

Volvo Cars och ingår samarbete med den ledande telekomleverantören China Unicom ingår samarbete om användning av 5G, nästa generations mobilnätsteknik, för kommunikation mellan bilar och infrastruktur i Kina.

De båda företagen har kommit överens om att arbeta tillsammans om forskning, utveckling och testning av fordonstillämpningar av 5G och framväxande vehicle-to-everything-teknik (V2X).

Som den femte generationen mobilnätsteknik är 5G flera gånger snabbare, har högre datakapacitet och erbjuder lägre svarstider än föregångaren, 4G. Eftersom mer data kan överföras till och från bilar snabbare och med mindre fördröjning blir fler tillämpningar för bilar möjliga.

Volvo Cars och China Unicom undersöker en rad olika tillämpningar av 5G-teknik i kommunikationen mellan bilar och infrastruktur i Kina, och identifierar potentiella förbättringar inom områden såsom säkerhet, hållbarhet, bekvämlighet och autonom körning.

När en bil till exempel får information om trafikproblem längre fram på vägen, såsom vägarbeten, bilköer eller olyckor, kan den vidta förebyggande åtgärder som att sänka hastigheten eller föreslå en annan väg. Detta kan bidra till att öka trafiksäkerheten för de åkande i bilen, samtidigt som man undviker trafik med många start och stopp, vilket ger effektivare energianvändning.

Andra exempel inkluderar möjligheten för bilar att hitta lediga parkeringsplatser lättare med hjälp av trafikkameror. Bilar kan också kommunicera med trafikljus för att fastställa en optimal hastighet och skapa en så kallad "grön våg", och kommunicera med varandra för att optimera säkerheten vid motorvägarnas påfarter och avfarter.

– Volvo har varit en ledare när det gäller att förverkliga uppkopplingspotentialen hos våra bilar för nya funktioner och tjänster, såsom detektering och delning av information om hala vägar mellan fordon, säger Henrik Green, Chief Technology Officer på Volvo Cars.
– Med 5G förbättras nätverkets prestanda för att möjliggöra många fler kritiska tjänster i realtid som kan hjälpa föraren att köra säkrare och få en smidigare och trevligare resa. Vi ser fram emot att samarbeta med China Unicom om att utveckla dessa tjänster för den kinesiska marknaden.

Liang Baojun, vice vd för China Unicom Group:
– Som innovationsledare inom 5G-området har China Unicom åtagit sig att skapa ny informationsinfrastruktur och lösningar inom intelligent internetanslutning med den bästa upplevelsen för användarna. 5G kommer att fullt ut möjliggöra utvecklingen av automatisk körning, förbättra körsäkerheten och skapa en ny upplevelse genom att bygga ett samverkande system av "människor, fordon, vägar, nätverk och moln". Tanken är att China Unicom och Volvo Cars verkligen kommer att samarbeta med varandra. Vår gemensamma affärsutveckling under Kinas nationella förhållanden tros bli en branschmodell i Kina.

Kina rullar för närvarande ut 5G i större städer i landet med stöd av China Unicom och andra aktörer. I likhet med de flesta regioner väntas även Kina införa sina egna regionala standarder för vehicle-to-everything-teknik (V2X).

Samarbetet med China Unicom innebör en förberedelse för lokala krav och skapar en stark närvaro i V2X på Volvo Cars största marknad. Volvo Cars planera att introducera 5G-uppkoppling som en del av nästa generations Volvobilar, baserat på nästa generation av den modulära fordonsarkitekturen SPA2.

5G  • Nov 25, 2020

    Industrins reformagenda överlämnad idag

    Nyheter 12 reformpunkter överlämnade till näringsminister Ibrahim Baylan - så ska Sverige senast år 2025 rankas som ett av världens fem mest konkurrenskraftiga länder.
    23
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT