XC40 Recharge

Nya helelektriska XC40 Recharge. Produktionsstart i Volvo Cars fabrik i Gent. Foto: Volvo Cars.

Oct 5, 2020

Volvo Cars helelektriska XC40 Recharge nu i produktion


Alla bilar som ska byggas det här året är redan sålda. Första leverans till svenska kunder beräknas till slutet av detta år.

Volvo XC40 Recharge är den första i en rad av kommande helt elektriska Volvobilar och dagens produktionsstart är ett viktigt steg för Volvo Cars ambition att minska sitt koldioxidavtryck med 40 procent till 2025. Samma år förväntar man sig att 50 procent av företagets globala försäljning ska utgöras av helt elektriska bilar, och resten av hybrider.

Kundernas efterfrågan på helt elektriska XC40 Recharge har varit stark och även om orderböckerna fortsatt hålls öppna, är alla bilar som ska byggas det här kalenderåret redan sålda. De första bilarna beräknas levereras till kunderna i Sverige i slutet av det här året. 

Omfattande utbildning av produktionspersonal

Produktionsstarten för kundernas bilar följer på en period av förberedelser där fabriken i Gent har byggt ett begränsat antal förproduktionsbilar. Denna process, som görs för alla nya modeller, syftar till att optimera produktionsflödet och säkerställa att varje bil som byggs håller högsta möjliga kvalitet. Produktionspersonalen har också fått omfattande utbildning i hur man bygger elbilar säkert.

– Det här är en stor dag för Volvo Cars och för alla anställda här i Gent, säger Javier Varela, chef för global industrial operations och kvalitet.

– När vi fortsätter att elektrifiera modellprogrammet är Gent-fabriken banbrytande för vårt globala tillverkningsnätverk.

Javier Varela, chef för global industrial operations och kvalitet, Volvo Cars. Foto: Volvo Cars.

Som en helt elektrisk version av storsäljaren XC40 SUV, den första Volvon att vinna det prestigefyllda Årets bil i Europa, är XC40 Recharge baserad på CMA-plattformen (Compact Modular Architecture), en avancerad fordonsplattform som Volvo har utvecklats tillsammans med Geely Group.

Räckvidd 400 km - snabbladdning till 80 procent på 40 minuter

Den fyrhjulsdrivna XC40 Recharge erbjuder en beräknad räckvidd på över 400 km (WLTP, Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure) på en enda laddning och en effekt på 408 hk. Batteriet kan laddas till 80 procent av sin kapacitet på cirka 40 minuter med ett snabbladdarsystem.

Det nya Android-drivna infotainmentsystemet ger oöverträffade möjligheter till anpassning, förbättrade nivåer av intuitivitet och inbäddad Google-teknik och tjänster, som Google Assistant, Google Maps och Google Play Store. Volvo XC40 Recharge P8 får också större mjukvaru- och operativsystemuppdateringar via luften.

Samtidigt som man bygger vidare på de utmärkta säkerhetsstandarderna i den ursprungliga XC40 har Volvo Cars säkerhetsingenjörer omformat och förstärkt frontstrukturen helt för att hantera avsaknaden av en motor, uppfylla Volvos höga säkerhetskrav och se till att passagerarna sitter lika säkert som i alla andra Volvo-bilar.

Batteripaketet skyddas av en skyddsbur som är inbäddad i mitten av bilens karosstruktur. Placeringen i bilens golv sänker även tyngdpunkten, för ett förbättrat skydd mot att slå runt.

På insidan ger ett innovativt förhållningssätt till allround-funktionalitet föraren tillgång till en mängd förvaringsutrymmen, till exempel i dörrarna och i bagageutrymmet. Eftersom bilen inte har någon förbränningsmotor ger bilen förarna ännu mer förvaringsutrymme via en så kallad ”frunk” under framhuven.

Volvo Cars grundades 1927 och har idag en försäljning på 705 452 bilar i över 100 länder (2019). Volvo Cars ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding.

Volvo Cars huvudkontor och produktutvecklings-, marknadsförings- och administrationsavdelningar finns i huvudsak i Göteborg. Volvo Cars huvudkontor för APAC ligger i Shanghai. Företagets huvudsakliga bilfabriker finns i Göteborg, Gent (Belgien), South Carolina (USA) och Chengdu och Daqing (Kina), medan motorerna tillverkas i Skövde och Zhangjiakou (Kina) och karosskomponenter i Olofström. Under 2019 hade Volvo Car Group i genomsnitt 41 500 heltidsanställda medarbetare.

Volvo Cars har åtagits sig att kontinuerligt minska sitt koldioxidavtryck, med målsättningen att vara ett klimatneutralt företag senast 2040. Till 2025 ska 50 procent av företagets globala försäljning ska utgöras av helt elektriska bilar, och resten av hybrider.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT