Li Shufu, ägare och styrelseordförande i Geely Holding, samt styrelseordförande i Volvo Personvagnar. Foto: Volvo Car.

Feb 10, 2020

Volvo Cars och Geely överväger sammanslagning


Med börsnotering i Stockholm.


Volvo Car AB och Geely Automobile Holdings Limited överväger att slå ihop sina företag för att skapa en stark global grupp. Det framgår av ett pressmeddelande. Geely Holding är huvudägare i både Geely Auto, som är börsnoterat i Hongkong, och i onoterade Volvo Cars. 

Den övervägda kombinationen skulle ha omfattning, kunskap och resurser för att vara ledande i den pågående omvandlingen av bilindustrin. Kombinationen skulle bevara den distinkta identiteten hos varumärkena Volvo, Geely, Lynk & Co och Polestar, står det i pressmeddelandet.

-En kombination av de två företagen skulle resultera i en stark global grupp. Vi ser fram emot att samarbeta med Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars, för att ytterligare undersöka denna möjlighet med målet att stärka synergierna inom koncernen samtidigt som konkurrensfördelen och integriteten för varje enskilt varumärke upprätthålls, säger Li Shufu, ordförande från Geely Holding Group.

Ett kombinerat företag skulle ha tillgång till den globala kapitalmarknaden genom Hong Kong och med avsikt att därefter notera även i Stockholm.

Volvo Cars huvudkontor väntas vara kvar i Torslanda och antal anställda väntas inte heller påverkas av ett samgående, säger Volvo Cars presstalesman Stefan Elfström till SvD.

Volvo Cars och Geely kommer att skapa en gemensam arbetsgrupp för att förbereda ett förslag till sina respektive styrelser.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

    För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
    38