Plåtforum arrangerar flera föreläsningar i Kongresshuset under mässan, där bland annat under tisdagen då Michael Lindgren pratade om simulering vid framtagning av nya verktyg och produkter inom rullformning. Foto: Elmia.

May 16, 2018

Vinsterna med simulering vid framtagning av nya verktyg är många


"För ett verktyg kan det röra sig om kostnader från 200 000 till en miljon kronor och då är det så klart bra om det blir rätt vid första försöket."


Sedan några år tillbaka är det även möjligt att simulera inom rullformning. Det sparar tid och blir rätt från början. Det visade Michael Lindgren från Ortic under Plåtforums seminarium på Elmia Plåt.

Ortic har tillverkat rullformningslinjer i snart 35 år och sedan 2009 ingår alltid en FEA-simulering tillsammans med kunden när ett nytt verktyg eller en ny maskin ska tas fram. Något som ger färre justeringar på det färdiga verktyget och därmed en kortare uppstartsprocess. Vinsten för kunden är med andra ord att det blir rätt från början.

– För ett verktyg kan det röra sig om kostnader från 200 000 till en miljon kronor och då är det så klart bra om det blir rätt vid första försöket. Kunden förväntar sig kanske att komma i gång med produktion inom en bestämd tid och då ska verktyget vara färdigt. Annars får man köra om hela programmet. Så det blir också en vinst för kunden som får ut sin produkt i tid, säger Michael Lindgren.

Simulering vid framtagning av verktyg är visserligen inget nytt, men när det handlar om rullformning har datakapaciteten inte varit stor nog förrän de senaste åren. Och den simulering som Ortic gör – vilket innefattar formningssimuleringar, verktygssimuleringar och 3D-rullformning – är de unika med i Sverige.

– Vi har byggt upp ett arbetsflöde där vi träffar kunden för att tillsammans se vad vi kan göra. Därefter hjälper vi dem med profildesignen och gör en FEA-analys för att optimera att det även går att göra i verkligheten. Slutligen bygger vi maskinen, säger Michael Lindgren.
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  293

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Dubbelmässa breddas med automotivefokus

  Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.
  49