Jun 16, 2016

Ytterligare skola väljer maskiner från Vimek


Liljaskolan i Vännäs är den tredje skolan på kort tid som väljer skogmaskiner från Vimek.

Till hösten startar Liljaskolan i Vännäs sitt nya Naturbruksprogram med inriktningen skogsmaskinsförare och skogsvård. Nu leasar skolan tre nya skotare av modellen 610.2 från skogsmaskinstillverkaren Vimek i Vindeln.

—Det är mycket roligt att Liljaskolan startar den nya utbildningen och väljer våra maskiner. Det är en framgångsfaktor att eleverna får använda modern utrustning och att skolan satsar på en bredd med både små och stora skogsmaskiner. Det ger eleverna en bra grund att stå på, säger Maria Öhman, Försäljningsansvarig på Vimek.

Liljaskolan är den tredje skolan på kort tid som väljer maskiner från Vimek. För ett par månader sedan levererades ett maskinpaket bestående av skördare, skotare och maskinsimulator till Naturbruksskolan Svenljunga. Nyligen blev det också klart med en skola i Belgien. Ambitionen är att fler skolor ska välja företagets maskiner.

Att skolor investerar i mindre skogsmaskiner visar att den storleksklassen blir allt mer viktig.

— Intresset för det småskaliga skogsbruket växer och behovet av ett skonsamt och produktivt skogsbruk är stort. Det tar skolorna fasta på. Dessutom håller dagens småskaliga skogsmaskiner hög kvalitet, är lagom avancerade och bygger på beprövad, modern teknik, säger Maria Öhman.

— Det är viktigt för utbildningen att vi har bra och driftsäkra maskiner. Vimeks maskiner håller hög klass, är lätta att lära sig och arbetssättet är detsamma som med större maskiner. Med mindre maskiner kan vi redan första året arbeta mer verklighetsbaserat och det är en stor fördel. Vi behöver inte vänta till tvåan eller trean då det är dags för de större maskinerna, berättar Jonny Österberg, yrkeslärare på Liljaskolan.

— Små maskiner ger mindre markskador, de är lätta att manövrera, tar sig fram smidigt i enkel terräng och är effektiva och produktiva. Det är viktigt att eleverna under utbildningen ska få se och lära sig de maskintyper och storlekar som finns och vilka egenskaper de har, säger Jonny Österberg.

Liljaskolans nya naturbruksprogram är en treårig utbildning med 16 platser som börjar till hösten. Inriktningen är att utbilda skogsmaskinsförare och skogsvårdare eftersom det utbildas för få av dem i länet idag. Samarbetet kommer att vara stort med maskinentreprenörer och skogsbolag i regionen för att få tillgång till exempelvis praktikplatser och avverkningstrakter.

Vimek är en marknadsledande tillverkare av lätta maskiner för det skonsamma skogsbruket. Företaget, med anor från början av 1900-talet, beläget i Vindeln i Västerbotten, omsätter drygt 60 mkr, och har ca 20 medarbetare. Vimek har återförsäljare runt om i Sverige samt i ett flertal andra länder runt om i världen. Vimek ingår i Cranab Group (Cranab, Slagkraft, Vimek och Bracke Forest) som samverkar för att vara världsledande inom hållbart skogsbruk, från plantering till slutlig hantering. Cranab Group har totalt ca 200 anställda. 

Toppbild: Jonny Österberg, Liljaskolan och Maria Öhman, Vimek ser många samarbetsmöjligheter när Liljaskolan i höst startar upp sitt nya Naturbruksprogram. Foto: Vimek.
 • May 22, 2019

  De vinner Volvos teknikpris för elektrifiering av bergtäkt

  Nyheter – Det här priset lyfter inte bara fram en innovation – utan en hel rad av innovationer som var nödvändiga för att tänka nytt kring en urgammal process, säger Lars Stenqvist, CTO på Volvo. Se filmen om projektet.
  0
 • May 22, 2019

  Svensk stålexport ökar

  Nyheter Det den svenska stålindustrin hittills i år förlorat på gungorna i USA har vi med råge tagit igen på karusellen i andra länder runt om i världen, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.
  0
 • May 22, 2019

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  Reportage "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  0
 • May 22, 2019

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Reportage Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  0
 • May 22, 2019

  Boliden satsar på vindkraft

  Miljö Har tecknat ett långsiktigt elförsörjningsavtal med ett företag inom vindkraftsutveckling, vilket innebär utökad produktion av fossilfri el i både Finland och Sverige.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Bror Tonsjö_Anna Lönnroth Reportage

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  0
 • Bror Tonsjö_Claes Tengström-1 Reportage

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  0