Maskinoperatoer-Jobbar-Med-Koppartrad-Pa-En-Maskin-I-Fabrik

Maskinoperatör inom metallindustrin kommer att vara ett bristyrke de närmaste fem åren. Foto: Bredda Bilden/Jonas Bilberg.

Feb 20, 2020

Hur ser framtiden ut för ingenjörer och metallarbetare?


Vilka yrken är heta de närmaste fem åren? Arbetsförmedlingen listar.

På onsdagen presenterade Arbetsförmedlingen uppdaterade prognoser för närmare 200 yrken både på nationell nivå och på länsnivå. Prognoserna, som bland annat bygger på över 9000 intervjuer med arbetsgivare runt om i landet, visar fortsatt goda chanser till jobb inom många yrken både i år och på fem års sikt.

Utbildning innebär fortsatt goda jobbchanser. Det gäller såväl för redan utbildade som för den som står inför sin studiestart. 

Sammanfattningsvis ser arbetsmarknaden god ut för ingenjörer och metallarbetare. Bland de hetaste yrkena med minst konkurrens om jobben finns flera vårdyrken som barnmorskor, sjuksköterskor, läkare och undersköterskor. Andra exempel på yrken med goda jobbmöjligheter är lärare, civilingenjörer och it-specialister. Även för kockar, elektriker, snickare, svetsare, mekaniker och reparatörer ser det ljust ut.

– Ekonomin befinner sig i en avmattningsfas och arbetslösheten har vänt uppåt de senaste månaderna. Men trots detta är arbetsmarknadsutsikterna goda för utbildad arbetskraft, säger Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Digital utveckling och fortbildning

Bristen på utbildad arbetskraft har varit utbredd under många år och behovet väntas bestå de kommande åren. Viktiga drivkrafter som påverkar efterfrågan fram till 2025 är befolkningsutvecklingen, med fler äldre och yngre, samt den tekniska och digitala utvecklingen.

– Det är framförallt utbildad arbetskraft som efterfrågas och en slutförd gymnasieutbildning är det viktigaste. Har du dessutom en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan, är jobbchanserna oftast stora. Vi behöver också i större utsträckning utbilda oss efterhand för att hänga med i arbetslivet, säger Ida Karlsson, analytiker.

Svårare att hitta jobb med låg utbildning

Svårare att hitta jobb är det för personer med kort utbildning som söker jobb som till exempel vaktmästare, handpaketerare eller kafébiträden. Inom yrken som påverkas av strukturförändringar väntas också större konkurrens om jobben. Några exempel är banktjänstemän och kassapersonal.

BRIST - Urval av yrken på högskolenivå där det råder stor brist på arbetskraft (minst konkurrens om jobben) i år och på fem års sikt
Barnmorskor
Civilingenjörsyrken
Förskollärare
Grundutbildade sjuksköterskor
Läkare 
Läraryrken
Mjukvaru- och systemutvecklare
Specialistsjuksköterskor
Speciallärare och specialpedagoger
Systemanalytiker och IT-arkitekter

BRIST - Urval av yrken inom övriga utbildningsnivåer där det råder stor brist på arbetskraft (minst konkurrens om jobben) i år och på fem års sikt
Buss- och lastbilsförare
Elektrikeryrken 
Kockar
Maskinställare och maskinoperatörer inom metallarbete
Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer
Svetsare
Träarbetare och snickare
Underhållsmekaniker och maskinreparatörer
Undersköterskor
VVS-montörer

ÖVERSKOTT - Urval av yrken på högskolenivå där det råder stort överskott på arbetskraft (hårdast konkurrens om jobben) i år och på fem års sikt
Banktjänstemän
Fastighetsmäklare
Finansanalytiker och investeringsrådgivare
Fotografer
Grafiska formgivare
Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister
Journalister
Musiker, sångare och kompositörer

ÖVERSKOTT - Urval av yrken inom övriga utbildningsnivåer där det råder stort överskott på arbetskraft (hårdast konkurrens om jobben) i år och på fem års sikt
Butikssäljare
Handpaketerare
Inköps- och orderassistenter
Kafé- och konditoribiträden
Kassapersonal
Kontorsreceptionister
Telefonister
Vaktmästare

 • Mar 30, 2020

  Saab drar tillbaka utdelningsförslag

  Nyheter Stor orderstock och långsiktiga affärer har hittills skonat företaget från coronaeffekter, men bolaget utesluter inte negativ påverkan framöver.
  37
 • Mar 30, 2020

  Full fart hos teknikkonsulten

  Nyheter I januari öppnades dörrarna till ett nytt kontor i Gävle, efter två månader är flera intressanta projekt redan i rullning.
  104
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

  För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
  23