Hitab spelar LEAN-spelet. Foto: Alfred Nobel Science Park.

Mar 13, 2018

Verkstadsföretaget från Karlskoga utvecklar med LEAN


Genom transmissionsprojektet har företaget lärt sig hantera flaskhalsar och vidtar nu åtgärder som ska omsättas i den dagliga verksamheten.

HITAB är ett verkstadsföretag från Karlskoga, vars maskinpark och programvaror är anpassade för att klara kortare serier och prototyper på ett effektiv sätt. För små och medelstora detaljer är slaget på företagets största fleroperationsmaskin 1250x650x650 och största svarvdiameter 300 mm. HITAB arbetar med ett brett materialval som aluminium, stål, rostfritt, titan, magnesium, mässing, diverse plaster och kompositer.

Nyligen genomförde Örebro universitet (ORU) och ANSP en aktivitet tillsammans med Hitab. Aktiviteten gick ut på att företagets hela personal spelade Leanspelet under 4 timmar. Efter att spelet avslutats, gick Gunnar Bystedt från ORU tillsammans med deltagarna igenom vilka lärdomar de hade gjort under spelets gång.

Spelet gjorde det uppenbart för Hitabs personal hur viktigt det är med kommunikation mellan olika delar av företaget. Spelet belyste också den positiva inverkan några av leanverktygen kan ha på förmågan att ta bort flaskhalsar, kvalitets- och leveransproblem.

Till sist diskuterade vi hur de erfarenheter de nu fått kan omsättas i Hitabs dagliga verksamhet. Slutsatsen var att Hitab ska införa daglig styrning av hela verksamheten m.h.a av Transmissionprojektet och att Hitab tar in två examensarbetare som ska undersöka värdeflödet i fabriken.

Vill du veta mer om Transmissionprojektet?
Kontakta Pär Lundström, par@alfrednobelsp.se alt 076 580 91 47
 • Aug 20, 2019

  Han ska lösa ingenjörsbristen

  Arbetsliv Det nya affärsområdet blir en viktig kugge för att lösa bristen på mer specialiserade ingenjörer hos Clockworks kunder.
  11
 • Aug 20, 2019

  Okuma till stora scenen på EMO

  Branschnytt Bland lösningarna för form- och verkygsindustrin är en av höjdpunkterna en nyutvecklad portalmaskin för 5-sidig precisionsbearbetning av stora arbetsstycken.
  16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT