Foto: Bumax.

Dec 22, 2020

Verkstadsföretaget i Åshammar investerar i ny modern maskinpark


Tre nya toppmoderna maskiner ökar såväl produktiviteten som säkerheten för de anställda. Fler investeringar planeras för 2021.

Den svenska tillverkaren av fästanordningar i rostfritt stål, BUMAX, har installerat ”nästa generationens” tillverkningsutrustning vid sin fabrik i Åshammar, Gästrikland.

Det är tre nya toppmoderna maskiner från italienska SMART Machinery Srl. som har tagits i bruk: två maskiner för att forma skruvarna och en plattvalsmaskin. Investeringen ligger på flera miljoner kronor och har implementerats efter ett års planering och förberedelser.

Ökad automatisering

Syftet är att förbättra produktiviteten och säkerheten. De nya maskinerna är helautomatiserade och ersätter fem äldre halvmanuella maskiner.

-Våra nya maskiner är mycket automatiserade, vilket innebär att en operatör kan hantera flera maskiner samtidigt, förklarar Anders Sjölund, Manager Service & Maintenance, projektledare på BUMAX AB.

-De använder också direktdrivenheter för att ge bättre kontroll över produktionsprocessen och kan producera fler fästelement per skift eftersom de är snabbare.

Förbättrar säkerheten för anställda
BUMAX har mycket höga säkerhetsnivåer vid sin fabrik i Åshammar. De nya maskinerna förbättrar säkerheten ytterligare genom att minska riskerna genom ökad automatisering.

-De gamla maskinerna vi hade var halvautomatiska och operatörerna behövde mata maskinerna manuellt, förklarar Sjölund. Våra nya maskiner använder automatiserade matningsprocesser, vilket helt tar bort de säkerhetsrelaterade riskerna. 

Dessutom har nästa generations maskiner färre mekaniska delar, vilket säkerställer att de kräver mindre underhåll och ytterligare minskar produktionsstopp på fabriken.

BUMAX satsar stort på premiumskruvar för den globala marknaden och har flera prestigefyllda kunder, bl a CERN i Schweiz. Den nya maskinparken är ett led i detta arbete.

-En ny förmåga som maskinerna kan erbjuda är förmågan att producera ihåliga fästelement, även om detta kommer att kräva vidare utveckling, säger Sjölund.

Man planerar ytterligare investeringar 2021, bland annat en ny gängvals som ska ersätta två äldre maskiner och som kan producera gängade stavar och skruvar. En förstudie har börjat och projektet påbörjas 2021.

Bumax satsar på hållbarhet och en mer miljövänlig produktion och har sedan 2007 lyckats halvera sin energiförbrukning med olika åtgärder.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    118