Per-Olof Clarin, Lars Rydberg och Sasa Radojicic konstaterar att det välutrustade nytillskottet Xpert 150 håller vad det utlovar.

Dec 5, 2016

Verkstaden i Vilshult vässar maskinparken


Med sina 70 anställda i verkstadsföretaget är man dominerande på orten, men det är inte enbart i det lilla samhället man är stora. Företaget har lockat stora kunder som Volvo AB, Scania, Alfa Laval och flera av de största industrijättarna.

– Men även små och medelstora uppdragsgivare har upptäckt mångsidigheten vi erbjuder i Blekinge. Vi har även en fabrik i Kallinge som jobbar med vattenskärning och en i Blomstermåla som jobbar med laserskärning & bockning och vi lägger uppdragen där det gagnar våra kunder bäst säger VD Per-Olof Clarin.
 
Stora och små kunder från ax till limpa

Företaget Stans & Press i Olofström AB ligger i samhället Vilshult en mil norr om Olofström. Här bor runt 300 personer.

I lokalerna laserskär, gradar, bockar, slipar, trumlar, borrar, gängar, monteras och förädlas ett par tusen ton plåt årligen. Inom företaget finns 6 laserskärmaskiner och 8 kantpressar.

– Härom året då vi köpte den lilla kompakta kantpressen Xpert40 lärde vi oss fördelarna med att sammankoppla processen från Bystronics laserskärmaskin via mjukvaran BySoft 7 och att koppla den till kantpressen. I den sammankopplingen kan vi göra mycket komplicerade och exakta detaljer som möter våra kunders krav säger Per-Olof Clarin. Nu har vi investerat i ytterligare en kantpress, en större!

Thomas Eklund från Bystronic visar vilken imponerande arbetshöjd den nya kantpressen klarar av.

BySoft 7 Bending = 150 tons hopkopplad smidighet
– I processen redan när ämnet skärs i lasern, så ligger parametrarna klara och hänsyn har redan där tagits till hur många bockningar som skall göras senare på detaljen. Dessa beräkningar är ju olika beroende på plåtgrovlek och material etc. Programmet visar vilka bockverktyg som skall användas, och var de skall sitta och i vilken ordning de olika vinklarna skall bockas berättar operatör Lars Rydberg. Det har förenklat processen väldigt mycket. Den nya kantpressen på 150 ton är lika enkel och smidig som den lilla, men kan ta mycket större detaljer förstås.

BySoft 7 Bending är en smart programvara som räknar ut alla parametrar vid bockning, vilket innebär att man redan på ritningsstadiet ser hur slutresultatet kommer att bli.

Ett lysande tillägg
– Den här är utrustad med en ljusridå för taktkörning vilket innebär att så fort ämnet lämnar verktyget är den redo för att ta emot nästa bit som skall bockas. Detta utan att man behöver trycka på pedalen med foten. Innebörden blir en ökad produktivitet och smidighet berättar Lars Rydberg.

Lars Rydberg konstaterar att utvecklingen av kantpressar under de 20 år han arbetat i branschen verkligen gått framåt. Xpert 150 är den senaste och modernaste kantpressen från Bystronic och är dessutom utrustad med en ljusridå som möjliggör taktkörning.

Samarbete sedan 25 år tillbaka
– Vi valde en Bystronic, mest för att vi har lärt känna dem ordentligt under de senaste 25 åren i företaget. Men självklart tittade vi på, och undersökte alternativen innan vi valde den nya större kantpressen Xpert 150. Dess styrka är kopplingen mellan lasern och det produktionsförberedande arbetet. Att få till en smidig och intelligent arbetsgång gagnar både oss och våra kunder säger Per-Olof Clarin. Vi var bland de första i landet med den lilla Xpert 40, och vi har varit så nöjda att det blev en Bystronic även denna gång säger Per-Olof.


Två företag och ett långvarigt samarbete
– Det är en 8-axlig maskin med touchkontroll utrustad med ett komplett produktivitetspaket som gör den här kantpressen till en mycket effektiv och snabbarbetad maskin säger Thomas Eklund från Bystronic. Vi är mycket glada över att se den in action hos Stans & Press. Just i år firar vi dessutom att det var 25 år sedan det första leverantörskontraktet skrevs. Och jag är stolt över att säga att jag var med då för 25 år sedan då en av landets första laserskärmaskiner installerades just här hos Stans & Press.


Text & Foto Industribilder.se
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117