Dec 11, 2017

PLAY: Vera Sandberg var Sveriges första kvinnliga ingenjör


För 100 år sedan i år examinerades Sveriges första kvinnliga ingenjör från Chalmers. Hon antogs som enda kvinna bland 500 män. I veckan firades Vera i ett arrangemang av IVA, Teknikföretagen och Sveriges Ingenjörer.

I år är det 100 år sedan som Sverige fick sin första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg. Teknisk utbildning på den här tiden var vigt åt männen och när den då 19-åriga Vera Sandberg antogs 1914 var hon enda kvinna bland cirka 500 män som studerade på Chalmers. 1917 examinerades hon från Chalmers som Sveriges första kvinnliga ingenjör.

I veckan uppmärksammades Vera Sandberg. Med IVA, Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen som arrangörer, firades Vera i IVAs festsmyckade bankettsal med omkring 150 deltagare.

Kvällen bjöd inte bara på förtäring och mingel, utan belyste också varför än i dag alltför få kvinnor väljer tekniska studier och vad som behövs för att ändra på detta.

Firandet av Vera Sandberg. Foto: Elin Vinger Elliot.

Bristande kunskap om vad ingenjörer egentligen gör, pekades ut som en orsak samt att det fortfarande finns ett karriärbromsande glastak. Fler kvinnliga ingenjörer behövs som förebilder och ett större nätverkande för kvinnor som jobbar med teknik.

Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (L), Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulrika Lindstrand, Tove Dahlgren från stiftelsen Allbright samt Marie Ideström, grundare av Womengineer var några av kvällens talare.

Det finns också företag som vill ändra på ojämlikheten. Saab nämndes som ett exempel. 

– År 2007 bestämde företagsledningen att andelen kvinnor i lönesättande ställning skulle öka till 30 procent. Och det har vi lyckats med. Nu är målet 35 procent, berättade Lars Sjöberg, FoU-chef för affärsområdet Aeronautics. Han påpekade att en jämnare könsbalans ger fördelar som motverkar trångsynthet och som förändrar kulturen i bolag.

-----

Att vara ensam kvinna på ett tekniskt lärosäte vid förra seklets början kan inte alltid ha varit en lätt tillvaro, något som en av Vera Sandbergs dikter visar:

På labbis jag kladdar
På CS jag labbar
Går bra, går bra
gubbarna buga
å grabbarna truga
Hurra, Hurra!
Jag brygger sulfat
lagar ej mat
Ger katten i disken
Men själv tar jag risken
Ty världen blir vår
När kvinnan blir fri

Vera Sandberg dog 84 år gammal, på julafton 1979. I dag kan man se spåren av henne på Chalmers där hon bland annat fått gett namn åt Vera Sandbergs allé, Chalmersspexet Vera, Team Vera i Eco-marathon, det nystartade Café Vera och en luftballong i Chalmers ballong corps. (källa: Chalmers)

IVA  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  491
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Framtidens stål tillverkas fossilfritt

  – Om vi ska nå klimatmålen och behålla en konkurrenskraftig position måste vi revolutionera hela stålframställningsprocessen och bli fossilfria.
  88