Veoneer

Foto: Veoneer.

Sep 17, 2019

Genombrottsorder till Veoneer


Svenska Veoneer, med tillverkning i Vårgårda, ska producera världens första värmekamera till självkörande fordon på nivå 4.

Veoneer, som knoppades av från Autoliv för ett drygt år sedan, är världens största företag specialiserat på förarassistanssystem (ADAS) och autonom körning. Företaget är marknadsledande på värmekamerasystem för fordon och finns i mer än 40 fordonsmodeller globalt. Under 2020 lanseras fjärde generationen av Veoneers värmekamerasystem.

Nu har Veoneer vunnit ett kontrakt om att producera världens första värmekamera till självkörande fordon på nivå 4. Veoneers utvecklingsarbete - för att hantera dålig sikt på grund av mörker, rök, eller av att man bländas - kommer att bekostas av en världsledande biltillverkare.

-Värmekameror förbättrar säkerheten hos självkörande bilar då de känner av omgivningen på ett annat sätt, säger Jan Carlson, ordförande, vd och koncernchef för Veoneer. Detta avtal är ett genombrott för Veoneer och för de självkörande fordonens framtid. Vi gläds åt att en ledande global biltillverkare valde Veoneer, så att vi kan bidra till utvecklingen av autonoma system för bilar.

Detta är det första systemet för självkörande bilar på nivå 4 där flera värmekameror med hög upplösning kombineras med kameror, radar och lidar för att öka säkerheten på marknaden för mobilitet som en tjänst. Systemet använder värmekameror med smal och vid vinkel för att komplettera andra sensorer och upptäcka fotgängare, djur, fordon, motorcyklar, cyklar och objekt. Produktionsstart planeras till år 2021.

I Vårgårda, bara några mil från Sveriges bilmecka, Göteborg, har Veoneer sin state-of-the-art utvecklings- och tillverkningsanläggning. Här arbetar operatörer, skiftledare, underhållstekniker och underhållskoordinatorer med tillverkningen av företagets SMT-kort, radar och kameror. Utvecklingsenheter finns även i Göteborg, Linköping, Stockholm och Skellefteå.

Det senaste värmekamerasystemen bygger på fjärde generationen av Veoneers ’night vision’, där en värmekamera med hög upplösning kompletteras med avancerad dataanalys för att upptäcka och varna föraren för gångtrafikanter och djur när det är mörkt eller dålig sikt. Värmekamerorna kan känna av mycket små värmeavvikelser och de urskiljer objekt oavsett hur bra eller dålig sikten är.

Veoneer finns representerat i 13 länder och har sitt huvudkontor i Stockholm. Utöver verksamheten i Vårgårda har Veoneer forskning och utveckling i Linköping (för kameror), kontor i Göteborg och mindre FoU-enheter i Stockholm och Skellefteå. Dessutom finns bolagets samägda mjuvaruutvecklingsbolag Zenuity i Göteborg.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    109
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT