Marcus Johansson. Foto: Willo.

Oct 11, 2018

Vdn går in som delägare i familjeföretaget


För första gången på 62 år vidgar familjen ägarkretsen, men att företaget ska fortsätta vara lokalt även i ledning och beslut, är något man inte tummar på.

Willos vd Marcus Johansson går in som delägare i det Växjöbaserade bolaget. Det innebär att företaget för första gången delar med sig av ägandet efter 62 år helt inom familjekretsen.

-Jag ser detta som ett led i vår långsiktiga målsättning att företaget ska växa och fortsätta utvecklas i en starkt positiv riktning. Ett steg i den satsningen är att bredda ägandet utanför familjen. Det känns både naturligt och bra att fördjupa relationen med vår verkställande direktör genom ett delägande, säger Bengt Swanström, styrelseledamot och en av två familjeägare i Willo.

Willo grundades 1956 av schweizaren Willy Loeffel. Han satte en ny standard för högsta kvalitet inom precisionsvarvning, vilket ledde till att fabriken i Räppe utanför Växjö snabbt började växa. På 1990-talet övergick ägandet till dottern Marie Swanström och Bengt Swanström, som då gick in som vd.

Snabbt ökande omsättning
För snart tre år sedan anställdes Marcus Johansson som ny vd och sedan dess har företaget haft en fortsatt mycket god utveckling. Omsättningen har ökat från 100 till 150 miljoner kronor tack vare stora framgångar på både inhemska och utländska marknader.

-Willo har utvecklats till att bli en stor och betydande aktör inom de sektorer som företaget verkar. Vi är exempelvis stora på det medicintekniska området och mäter oss väl i konkurrensen med våra utländska branschkollegor, säger Bengt Swanström.

Marcus Johansson ser sitt delägande som en utmärkt chans att fortsätta utveckla företaget.

-Det finns en fantastisk potential i verksamheten. För mig blir det nu ännu mer intressant att få leda utvecklingen – både när det gäller alla de som jobbar i företaget och de produkter som vi arbetar med, säger Marcus Johansson.

Många stora investeringar
Willo accelererar sedan ett par år tillbaka ett redan stort investeringsprogram, där allt som görs grundar sig på självfinansiering. För att utveckla produktionskapaciteten har exempelvis ett stort antal toppmoderna precisionssvarvar installerats och ett högspecialiserat renrum tagits i bruk.

Det var under 2017 som Willo investerade i totalt åtta CNC-styrda längdsvarvar från Citizen, samt två svarvar med programmerbar B-axel, som klarar detaljer upp till Ø32. I samma veva rekryterades även åtta nya medarbetare.

-Självfinansiering är en viktig princip i företaget och understryker vår ekonomiska styrka. En annan viktig princip är att företaget ska vara lokalt både när det gäller ledning och beslut. Ett investeringsbeslut ska tas här och ingen annanstans. Det gör oss också till en intressant och tillförlitlig arbetsgivare, säger Bengt Swanström.

Willo i Växjö grundades 1956 och förser ledande industrier med högklassiga precisionsdetaljer, varav en stor andel exporteras till stora delar av världen. Kunderna finns inom segmenten Medtech, Energy, Industry och Moldtech. Willo omsätter ca 150 miljoner kronor och har ca 100 anställda.

 • Mar 21, 2019

  Dubbelmässa breddas med automotivefokus

  Reportage Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.
  4
 • Mar 21, 2019

  Dacke Industri förvärvar Optronic

  Nyheter Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i Optronic Partner pr AB, som är ledande i Norden inom utveckling och tillverkning av optiska sensorer för industrin.
  8
 • Mar 21, 2019

  Fullt drag i Sandviken

  Branschnytt Över 600 besökare har vallfärdat till Sandvik Coromants Tech Days som nu går in på tredje och sista dagen.
  459
 • Mar 21, 2019

  Goodtech levererar robotsvetscell till Permascand

  Branschnytt Lösningen ger Permascand ökad produktion med lägre bemanning, bra flexibilitet för nya produkter och korta konverteringstider. 
  62
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  208

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Dubbelmässa breddas med automotivefokus

  Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.
  4