Jonas Glimdén Kuka

Jonas Glimdén, vd för Kuka Nordic, kastar gärna loss och gillar att anta utmaningar. Foto: Privat.

Jun 27, 2019

Vd-intervjun: Svenske robotchefen som gjort ledarskapskarriär i 3 steg


Det är snarare ledarskap än ämneskunskap som varit drivkraften, men han har alltid arbetat i verksamheter med hög förnyelsetakt. Nu basar han för 60 personer som jobbar med att automatisera länderna kring Östersjön.

Från Försvaret till KUKA via IT-branschen har Jonas Glimdén, vd för Kuka Nordic, alltid antagit utmaningar där ledarskapet snarare än ämneskunskapen varit den stora drivkraften.

– Jag hade aldrig suttit vid en dator när jag kom till IT-branschen och jag hade ingen erfarenhet alls av robotar när jag kom till KUKA, säger han.
En utvecklande resa...

Höger-vänsterom marsch. Det har alltid varit tvära kast mellan branscher av helt skilda slag när Jonas Glimdén tagit sina karriärsteg. Han är göteborgare i själ och hjärta men har under många år arbetat i Stockholm.

– Basen har alltid varit Göteborg. Jag har framför allt veckopendlat till Stockholm.
Han inledde sitt yrkesliv i det militära, efter gymnasiet. Befälsutbildning i Halmstad och därefter sju år som infanterist i Borås gav honom en gedigen ledarskapsutbildning.

– I samband med att regementen började läggas ned öppnades lite olika möjligheter för officerare att komma över på den civila sidan. Jag tog ett sånt erbjudande och hamnade i IT-branschen, inledningsvis på ett mindre företag som jobbade med persondatorer.

Andra karriärsteget
Ett helt nytt område för Jonas Glimdén.
– Jag hade i princip aldrig suttit ner vid en persondator när jag började jobba med dem...
Det här var några år in på 90-talet och Glimdén hamnade mitt i IT-boomen.

– Det slutade med att jag jobbade med datorer, datakommunikation och telekommunikation under 20 år.

Efter en tid på datorföretaget i Göteborg jobbade han senare på Ericsson, kanadensiska Nortel och schweiziska Ascom.
– Det var en spännande tid när det hände väldigt mycket i den branschen. Internet kom och utvecklingen av både data- och telekommunikation var väldigt intensiv.
– På många sätt känns det som automationsvärlden är inne i en sådan kraftig utveckling just nu.
– Det finns många paralleller mellan branscherna.

Börja från scratch
För ganska exakt fem år sedan var det alltså dags för Jonas Glimdén att återigen byta bransch. Steget från Försvaret till IT hade varit stort och när han sedan anställdes som vd för KUKA Nordic AB öppnades ännu ett helt nytt område för honom; robotar och automation. Höger-vänsterom marsch.
– Lika lite som jag kunde om datorer när jag kom till IT-branschen, lika okunnig var jag om robotar när jag kom till KUKA. Robotarna i försvaret är ju av ett annat slag...
– Att komma in i ett jobb där jag inte kunde basera mitt ledarskap på att jag kunde grejorna, kände människorna eller hade ett kontaktnät i branschen var naturligtvis speciellt, men samtidigt väldigt utvecklande, säger han.

– Man får börja från scratch. Jag fick fråga om i stort sett allting. 'vad är det här?', hur funkar en sån här?', och 'varför gör vi på det här sättet?' Nu är jag en väldigt nyfiken människa, en av mina positiva egenskaper.
– Beroende på vad man är ute efter i den person man anställer, tror jag det ibland kan vara mycket positivt att komma in med färska ögon i en verksamhet.

I Jonas Glimdéns fall var det sannolikt ledarskapet KUKA var ute efter.

– Dessutom är den affärsmodell vi tillämpar snarlik den jag är van vid i IT-bolagen, att jobba genom partners till exempel. Det kändes att kontexten är likartad även om tekniken är lite annorlunda.

Nu har det alltså gått ganska exakt fem år sedan robotnovisen Glimdén frågade sig fram bland sina nya medarbetare och har således lärt sig branschen.

– Nu kan jag inte längre skylla på att jag är ny, säger han.

En röd tråd genom Glimdéns karriär är att han arbetat i verksamheter där förnyelsetakten är hög. Det gäller inte minst inom automation och robotik.
– Det kommer nytt hela tiden, så det finns fortfarande stort utrymme för att fråga 'vad är det här för nånting?'.
– Det tycker jag är positivt.

Nu är Jonas Glimdén mitt uppe i utvecklingen av robotar och automationsapplikationer och ansvarar för KUKAs verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Baltikum – och Ryssland. Det senare har tillkommit på senare år och utgör en marknad där automation har en enorm utvecklingspotential.

Sverige är ett geografiskt tacksamt område att jobba med robotar på...

– Sverige är väldigt långt framme när det gäller automation. På IFR:s index, som mäter antal robotar per 10 000 industriarbetare, ligger Sverige femma ur ett globalt perspektiv med 223 robotar.

Fokus på marknaden idag?
– Robotens förmåga att interagera med kringliggande system, skulle jag säga. Samverkan mellan robotar och maskiner, via sensorer och mjukvara. Och även samverkan mellan robotar och människor.

Applikationerna är många och de utvecklas också i takt med att tekniken utvecklas, men också hur våra köpmönster och vanor och krav förändras.

– Exempelvis tycker jag att den matrisproduktion som vi ser börjar komma fram är väldigt spännande. Där köpmönstret styr produktionen. Titta exempelvis på Adidas, där man kan gå in på hemsidan och beställa hur man vill ha gympaskorna, vilken färg det ska vara på ränderna, vilken färg du vill ha på sömmar och så vidare. Du har stora möjligheter att själv bestämma hur produkten ska tillverkas.

– Tidigare har vi antingen köpt produkter ur ett massproduktionsflöde eller customized. I den värld vi går mot måste man kunna producera customized i ett massproducerande flöde. Masscustomization eller vad man vill kalla det.

– Det ställer nya krav på produktionsmiljön. När man bygger en fabrik för massproduktionsflöde vill man ju ha det så automatiserat som möjligt och då kommer det här med integration; CRM-systemet ska länkas mot produktionsplaneringssystemet som i sin tur ska ge instruktioner till produktionsplattformen att nu kommer de där skorna med röda band.

– Där håller vi på med en spännande utveckling just nu och vi ser embryon till sådana produktionslösningar växa fram.

Officeren civila ledarskap
KUKA Nordic, har medvind i den automationsutveckling som sker och vd Jonas Glimdén har därför en ganska angenäm arbetssituation där han leder organisationen på omkring 60 personer som jobbar med att automatisera länderna kring Östersjön.

Många års formning till ledare med avstamp i det miltära har ingalunda gjort Jonas Glimdén till en ledare som pekar med hela handen.

– Miltärt ledarskap kan kanske vara att peka med hela handen inledningsvis, men som befäl stiger man bakåt mer och mer under en utbildningsprocess. Jag lärde mig mycket om ledarskap i Försvaret som jag haft nytta av i det civila. Jag tänker nog på det varje dag, faktiskt. Det är en otrolig förmån att ha fått gå den skolan.

– För mig är det viktigt att skapa förutsättningar för att individerna i organisationen ska nå sin fulla potential, säger han.
– Jag är väldigt mycket lagspelare och är för samarbete och att delegera ansvar. Ett hela handen-ledarskap fungerar inte, utan när medarbetaren är ute hos kund eller leverantör eller var det nu är, ska personen känna att hon/han har kompetens, mandat och stöd att göra sitt jobb så bra som möjligt.

Segling
Vintertid har Jonas Glimdén med sig familjen till fjällen, där både han och de andra trivs i skidbackarna. Sommartid är fritid detsamma som segling.

– Få saker slår känslan av att få lägga ut när man packat båten med barn, mat och kläder och lossat förtöjningarna...

Jonas Glimdén. Foto: KUKA

Fakta Jonas Glimdén
Vd sedan fem år för KUKA Nordic AB, 52 år gammal, gift sedan länge och har tre barn, två döttrar, 18 och 9, och en son på 11. Tillsammans med familjen ger sig Jonas gärna ut på havet i familjens segelbåt. Segling är det stora intresset på sommarhalvåret. På vintern blir det skidåkning utför, men även på längden. Hockeyn som han tidigare ägnade sig åt, bland annat som tränare, la han på hyllan när sonen inte vill fortsätta längre.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    Dubbelt slipar bättre

    Beprövad TYROLIT-teknik med betydande förbättringar – det är nya TWIN FLAP-lamellrondellen.
    6