VBN Ulrik Beste isabelle bodén

Ulrik Beste, teknisk chef och Isabelle Bodén, customer relations på VBN Components AB. Foto: VBN Components.

Jun 9, 2020

VBN Components ökar takten med Swedish Scaleups


Nu ska Uppsalaföretaget växa snabbare.

Uppsala-företaget VBN Components är en pionjär inom 3D-printing i metall som utvecklar nya legeringar med extrem nötnings- och värmetålighet. Nu har VBN antagits till programmet Swedish Scaleups, som hjälper innovativa bolag i östra Mellansverige att växa ännu snabbare.

-Att ha blivit antagna till Swedish Scaleups ligger helt i linje med vår tillväxtplan. Ett företags tillväxt kan beskrivas som en samling geometriska figurer som behöver placeras i marknadens tidigare, olikformade hål. Swedish Scaleups hjälper till med precisionen och hur vi kan ta genvägar, säger Ulrik Beste, Teknisk chef på VBN Components. 

VBN Components tillverkar extremt nötningståliga och värmetåliga metallkomponenter och verktyg för industriellt bruk. Produkterna tillverkas enligt kundritning och färdigställs genom en patenterad 3D-printingsprocess. Kunderna ser materialbesparingar på upp till 87 % i vissa applikationer, samtidigt som många produkter kan ges förbättrade egenskaper med integrerade kylkanaler, ökad livslängd och lägre vikt. De färdiga metallegeringarna med varumärket Vibenite®, har exceptionell nötnings- och värmetålighet. Genom åren har det visats att komponenter som tillverkas i Vibenite® har påtagligt längre livslängd än de som görs av traditionellt framställda metaller. VBN är ensamma om att erbjuda 3D-printat stål med högt karbidinnehåll, och 3D-printar även industrikomponenter i hårdmetall, som enda företag i världen.

Företagsinkubatorn UIC (Uppsala Innovation Centre) ingår i Swedish Scaleups, som stöttar innovativa bolag i östra Mellansverige att växa ännu snabbare. Scaleup riktar sig till mogna bolag som är redo att skala upp på allvar och satsa mot en kraftig tillväxt. Programmet är helt branschoberoende och skräddarsys efter företagens behov med fokus på kapitalanskaffning och internationalisering. Tillsammans erbjuder tio företagsinkubatorer och science parks en unik tillgång till skräddarsydd support för att snabbare skala upp företagets verksamhet.

-Vi är otroligt glada att VBN Components ser värdet av att delta i Swedish Scaleups. Det är ett spännande bolag med en hållbar och innovativ affärsidé samt goda förutsättningar till snabb tillväxt. Vi ser fram emot att följa deras framgångsresa, säger Michael Camitz, projektledare Swedish Scaleups/UIC.

Genom programmet kan VBN Components få tillgång till anpassad specialistkunskap inom områden som juridik, ekonomi, marknadsföring, ledarskap och teknik. Målet är att gå från kunder som är Early Adopters till en massmarknad, samtidigt som man behåller balansen mellan tillväxt, rekryteringar och cashflow.

 

UICLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT