VBN Components har tillsammans med Volvo Construction Equipments (VCE) fabrik i Eskilstuna testat världens första 3D-printade kugghjulsfräs.

Nov 29, 2017

Svenskt företag lanserar världens hårdaste stål


Stål som varken kräver smide eller skärande bearbetning. En legering som är den hårdaste och mest nötningståliga på marknaden. Testat av Volvo CE.

De former man önskar går att tillverka. Dessutom går det åt betydligt mindre material. 

Svenska VBN Components lanserar världens hårdaste stål i nära-färdig form, Vibenite® 290. Legeringens hårdhet och det höga innehållet av karbider gör att den kan ersätta hårdmetaller. Den passar en mängd applikationer där det finns behov för stor nötnings- och värmetålighet. Den additiva tekniken möjliggör komplexa och smarta former. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

-Vi möter dagligen kunder som har mycket specifika önskemål när det gäller materialprestanda för nötnings- och värmetålighet. För att möta deras behov har vi utvecklat ett material med extremt goda egenskaper, som kan beställas i nära-färdig-form, säger Ulrik Beste, teknisk chef för VBN.

Kan ersätta hårdmetaller

Legeringen är mycket nötnings- och värmetålig och har en hög andel karbider; cirka 25 volymprocent i fullt härdat tillstånd. Det höga karbidinnehållet gör att materialet ofta kan ersätta hårdmetaller. Det gäller inte minst i större detaljer med komplex design. Legeringens unika egenskaper gör den lämplig för alla typer av applikationer där erosion och glidande nötning finns och gör den speciellt anpassad för till exempel metallskärande verktyg.

Den typiska användaren stöter idag på otaliga begränsningar i sina ansträngningar att hitta det bästa materialet för verktyg och komponenter.

-Begränsningarna hos traditionellt tillverkade produkter resulterar i en kompromiss. Istället för att välja det material som bäst passar för slutapplikationen, måste man välja det material som kan tillverkas. Vi vänder på det och arbetar med fokus på materialprestanda, säger Ulrik Beste.

Traditionellt krävs smide och valsning av stänger, följt av tung logistik och slutligen borrning, fräsning och svarvning av materialet. Genom additiv teknik gör VBN hela denna process onödig. Resultatet blir högre effektivitet för användaren. Dessutom har materialet en nötningstålighet som kraftigt ökar livslängden och effektiviteten på produkterna.

-Vi har visat i ett kundtest att denna produkt håller många gånger längre än tidigare. Och vi vet att ännu högre prestanda är möjligt, intygar Ulrik Beste.

VBN Components har tillsammans med Volvo Construction Equipments (VCE) fabrik i Eskilstuna testat världens första 3D-printade kugghjulsfräs (se bilden ovan) under verkliga förhållanden med stor framgång.

Verktyget var tillverkat av VBN Components stål och jämfördes med ett verktyg som tillverkats av traditionellt stål. Vibenite®60 visade sig i första testerna ha 2-3 gånger så lång livslängd som standard. Materialets bevisade styrka och nötningsbeständighet kommer att få betydelse i praktiken:

– För ett tillverkningsföretag innebär det ökad produktivitet och färre avbrott i produktionen, vilket leder till stora besparingar för företaget, säger Ulrik Beste, vd för VBN Components.

VBN Components har tillverkat produkter med denna teknik i flera år; extremt hårt och nötningståligt stål. Steg för steg har företaget tagit sig till det som idag är världens hårdaste stål, en milstolpe inom materialutveckling.

Behovet av mindre material vid tillverkning och slutanvändning är ett av skälen till att miljöpåverkan reduceras med ungefär 90 % jämfört med traditionell industri (visat hos svenskt verkstadsföretag).

VBN Components är ett svenskägt företag, grundat 2009 av Peter Vikner, Ulrik Beste och Martin Nilsson. Grundarna belönades år 2013 med Sveriges största uppfinnarpris, SKAPA Utvecklingsstipendium. Företaget tillverkar nötningståliga metallkomponenter direkt från pulver med s.k. 3D-printing (Additiv tillverkning, friformning) och är involverat i en rad kundanpassade projekt för att öka verkstadsindustrins konkurrenskraft. VBN är alumn från Uppsala Innovation Centre, rankat som världens tionde bästa företagsinkubator, och stöds även av Energimyndigheten. Företaget tillverkar komponenter i nära-färdig-form under varumärket Vibenite® till kunder som har behov av komplexa former och/eller extremt nötningsmotstånd. www.vbncomponents.com

 

 

 
 • Mar 30, 2020

  Saab drar tillbaka utdelningsförslag

  Nyheter Stor orderstock och långsiktiga affärer har hittills skonat företaget från coronaeffekter, men bolaget utesluter inte negativ påverkan framöver.
  37
 • Mar 30, 2020

  Full fart hos teknikkonsulten

  Nyheter I januari öppnades dörrarna till ett nytt kontor i Gävle, efter två månader är flera intressanta projekt redan i rullning.
  104
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

  För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
  23