Nov 2, 2016

Västsvenska Stålkonstruktioner lägger ned i Emtunga


Minskad efterfrågan och ökad konkurrens från lågkostnadsländer uppges vara orsaken.

VSAB – Västsvenska Stålkonstruktioner AB stänger sin enhet i Emtunga och koncentrerar verksamheten till Lidköping, där företaget har inlett ett omfattande investeringsprogram. Det skriver företaget i ett pressmeddelande enligt Lidköpingsnytt.

Anledningen är en vikande efterfrågan på de produkter som tillverkats i Emtunga. Anläggningen i Emtunga har varit inriktat framförallt mot offshore, data och teknik moduler samt delvis bostadsmoduler.

Flera av VSABs kunder har en minskad orderingång, men har också valt att i allt högre omfattning ha produktion och arbetskraft från så kallade lågkostnadsländer.

Företaget har varslat alla anställda och har kallat till MBL förhandling. Totalt berörs 4 tjänstemän och 29 kollektivanställda. Eftersom enheten haft dålig beläggning en längre tid har ett antal medarbetare redan sökt sig vidare till nya anställningar. 

- Det positiva är dock att VSABs övriga produktområden utvecklas starkt vilket betyder ett stort antal nyanställningar till Lidköpingsanläggningen. Förhoppningsvis kommer många av de som varslas att söka till dessa nyanställningar, säger VD Tommy Åhman till Lidköpingsnytt.

VSABs byggprodukter utvecklas väl och då framförallt företagets egen- utvecklade IQB Stomsystem, en samverkanskonstruktion i stål och betong för större byggnader såsom sjukhus, kontor, bostäder etc. För att klara den växande orderstocken har VSAB inlett ett omfattande investeringsprogram för Lidköpingsanläggningen. Nya lokaler och ny produktionsutrustning för rationellare tillverkning och en förbättrad ergonomi och arbetsmiljö, står närmast på agendan.

VSAB hade under 2015 en omsättning på 155 miljoner kronor och ca 100 anställda.

Toppbilden: VSAB har bland annat levererat ca 1 700 ton stålbalk av olika dimensioner till bygget av köpcentrum och p-hus Emporia i Malmö.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • dmgmori Reportage

    Globala jätten till Elmia Verktygsmaskiner

    Inom 30 mils radie från Jönköping hittar verktygsmaskinstillverkaren 80 procent av sina svenska kunder. Därför är det en självklarhet att ställa ut på Elmia Verktygsmaskiner.
    232