Mapal fräsdorn

Foto: Mapal.

Aug 28, 2019

Väsentligt bättre ytfinhet tack vare vibrationsdämpade fräsdornar


Vibrationer förekommer ofta vid bearbetning, vilkete leder till dynamisk instabillitet av hela systemet.

Otillräcklig ytfinhet, dålig noggrannhet, höga bearbetningsljud, kortare livslängd, och i extrema fall kan resultatet bli trasiga verktyg och skär.

För att kunna minska dessa vibrationer och konsekvenserna av detta, har MAPAL utvecklat ett nytt system för vibrationsdämpning I verktygs-skaftet, särskilt för upprymnings- och fräsverktyg med stora överhäng som har en tendens att vibrera p.g.a. dålig dynamisk stabilitet av hela systemet. När man designa det nya systemet, tog designerna i beaktning alla faktorer som kan uppkomma från maskin, typ av verktyg och fastspänning och även detaljen. Resultatet blev: Ett system för vibrationsdämpning som matchar stabiliteten i dom mest förekommande bearbetningsmaskinerna. Systemet kan användas för bearbetning av olika material med olika typer av verktyg.

Det fristående systemet med extra massa och ett flertal fjäderpaket motverkar utböjningen av verktygskroppen till ett minimum. Vibrationerna kan bli upp till 1000 gånger lägre jämfört med verktyg utan vibrations-dämpning. Trots stort överhäng får vi en stabil och tyst process. Detta gör det möjligt att arbeta med högre skärdata och mycket högre spånavgång.

Dessutom får man betydligt bättre ytfinhet tack vare vibrationsdämpning. T.ex. vid fräsning av sätthärdat stål (16MnCr5) med ett överhäng på 250 mm och en vändskärsfräs Ø 50 med z=5 blev Rz värdet halverat från 7,8 µm till 3,9 µm vid en bearbetningmån på ae 18 mm och ap 3 mm jämfört med samma verktyg utan vibrationsdämpning.

Fräsdornar med vibrationsdämpning finns tillgängliga med invändig kylning för diametrarna 16, 22 och 27 i längderna 200 och 300 mm för spindelkona SK40, SK50, HSK-A63 och HSK-A100.

EMOLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  346
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  428

 • Teknik

  Nya ATOS 5 Airfoil

  GOM har tagit fram en ny sensor med kort mätavstånd vilket passar bra till bland annat mätning av blad och liknande detaljer.
  14
 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  29