Ravema FotoMikaelHarrison

I Ravemas stora showroom är det gott om plats, men det blir fort trångt när man slår upp portarna. Foto: Svensk Verkstad/Mikael Harrison.

Jun 11, 2019

Bildextra: 13 företag på ett fulladdat Värnamo Industri Expo


En röd tråd var framtidens tillverkning med digitalisering, avancerade automationsapplikationer, industri 4.0, additiv tillverkning…se bilderna från årets event i Värnamo.

Det var betydligt bättre väder den här gången. Annars var det faktiskt ungefär som vanligt när konkurrenterna i Värnamo i maj slog upp sina portar för åttonde Värnamo Industri Expo.

Kort sagt; det kom massor av besökare, företagen var laddade till tänderna och tillsammans med de många medutställarna blev det en heltäckande och bred ”industrimässa” med starkt framtidsfokus. Kort sagt, ett mycket lyckat event. Igen.

13 företag i maskinbranschen gick åter samman för att tillsammans och med varandras hjälp locka kunder från stora delar av landet till Värnamo. En röd tråd var framtidens (den som redan är här, som bekant) tillverkning med digitalisering, avancerade automationsapplikationer, Internet of Things, Industri 4.0, additiv tillverkning…

Framtidens produktion var exempelvis temat hos Salvagnini som lagom till öppet hus-dagarna kunde erbjuda besökarna 360 kvadratmeter mer än tidigare.'

Salvagnini växer. Lagom till expot i Värnamo var de nya 360 meter stora ytorna klara. Björn Ahlqvist, mitt i bild, lyssnar tillsammans med några besökare på Ricky Hansson (ej i bild) som berättar om Salvagninis lösningar för smart produktion.

– Dessutom 40 kvadratmeter mer kontorsyta, berättar Björn Ahlqvist som var väldigt nöjd med tillströmningen de här dagarna.
Ett nytt steg in i framtiden har Masentia tagit, med sin nya 3D-printer.

– Ett spännande komplement till vårt produktutbud, kommenterar Carola Fransson och Niklas Andersson. Bearbetningsmaskiner är naturligtvis vårt stora fokus och de här dagarna handlar det framför allt om 4-axlig bearbetning. Men additiv tillverkning kommer starkt och vi vill naturligtvis vara med där.

Niklas Andersson och Carola Fransson på Masentia puffar lite extra för additiv tillverkning. Numer har företaget också 3D-printer på maskinprogrammet. Men fokus är fortfarande subtraherande bearbetning.

Hos Masentia fanns många kunder, bland annat Gunnar Bergström från HSF Group och Ronny Svanberg, platschef på HSF i Vimmerby.
– Vi tittar till vårt nya inköp, säger Bergström och pekar på en Matsuura MX-330 med pallettväxlare. Vi investerar ordentligt just nu och har på senare tid gjort tunga investeringar på maskinsidan.

Från Masentia styrde duon mot Ravema, där de skulle titta på en annan investering, en stor horisontell flerop från Mazak.

Nöjda maskinkunder är målsättningen för Värnamo Industri Expo. Här är ett par av dem. Ronny Svanberg och vd Gunnar Borgström på HSF Group har investerat i en Matsuura hos Masentia och en Mazak hos Ravema.

Lite annorlunda ser det ut på begagnatmarknaden, konstaterar Mikael Pettersson på LPV verktygsmaskiner ett stenkast därifrån. Det är gott om folk i lokalerna, men desto färre begagnade maskiner.

– Nu är det alltmer sällan som företag byter in sina begagnade maskiner när de köper nytt, säger han. Istället köper de nytt och behåller sina begagnade maskiner för fortsatt produktion.

Mikael Pettersson i LPV Verktygsmaskiners just nu ganska tomma lokaler. Begagnade maskiner kommer inte in i så stor utsträckning när företag köper nytt utan att byta in gammalt.

Pettersson sitter i ledningsgruppen för Värnamo Industri Expo och tycker att eventet har utvecklats väldigt bra och att idén från början av 2000-talet visade sig vara ett trumfkort som alla inblandade skördar frukterna av år efter år.

Tongångarna är desamma var vi än kommer. Bland de många medutställarna hittar vi exempelvis Martin Skyborn som visade de väletablerade men ständigt utvecklade FlexLoader-konceptet för maskinbetjäning och ABB-kollegan Peter Wiik som kom till Värnamo med kollaborativa roboten YuMi. Martin var hos Ravema, Peter hos CNC Factory.

– Eventet är väldigt bra med intresserade och initierade besökare, kommenterar Martin Skyborn och antyder att Metal Inspiration Days som fyra företag hemma i Jönköping arrangerar mycket väl kan vara fukten av att någon sneglat på hur de konkurrerande företagen i Värnamo gör…

ABB fanns med hos tre företag under dagarna i Värnamo. Hos Ravema berättade Martin Skyborn om vad FlexLoader kan göra för ett producerande företag.

Den kollaborativa föregångaren YuMi från ABB har vi lärt känna sedan några år. Här tillsammans med Peter Wiik, ABB.

Alldeles intill ABB hos Ravema hittar vi BLB Industries, det lilla och unga företaget som jobbar stort i additiv tillverkning med sina stora 3D-printrar. Här träffar vi Jacob Lundin som ser lite extra glad ut just nu. BLB hare nämligen kommit in på Affärsvärldens och Ny Tekniks prestigefyllda 33-lista i år.

– Vi har försökt tidigare utan att lyckas. Därför känns det väldigt bra att vi kom med i år, säger Jacob. Vi startade 2015 och har varje år fördubblat vår omsättning. Att komma med på 33-listan ger oss naturligtvis lite extra boost.

BLB Industries, som samarbetar med Ravema, har tagit sig in på 33-listan. Inte konstigt att Jacob Lundin ser glad ut.

BLB Industries uppfyller alltså kriterierna för att vara med på listan; är baserat på innovation, är max sju år och är inte noterat på någon form av handelsplats.
BLB inledde för ett par år sedan ett fruktbart samarbete med Ravema som agerar agent för de stora 3D-skrivarna det innovativa företaget tagit fram och utvecklar.

– Samarbetet med Ravema ger oss trygghet och möjlighet att ägna oss åt utveckling av produkterna, säger Jacob Lundin där han står framför den stora skrivaren och omsluten av flera printade produkter, bland annat det första 3D-printade fönstret som tagits fram åt danska NorDan.

KD Feddersen är en katt bland hermelinerna. Företaget, som lever i en värld av plast, med både material och maskiner, skiljer sig från de övriga företagen som alla har sitt fokus på metallbearbetning. Hos KD Feddersen träffar vi vd Torbjörn Egerhag och samarbetspartnern Sven Stål, vd för Wemo Group. Företagen har samarbetat under många år där den senare tar hand om automatiseringen på KD Feddersens plastmaskiner.

– Fler och fler inser plastens fördelar i många applikationer, menar Egerhag. Plast är inte bara ett komplement till metall utan i många detaljer en ersättare. Dessutom är tillverkningsprocesserna idag ett bra miljöalternativ med ett oöverträffat litet footprint.

En katt bland hermelinerna. KD Feddersen är ett företag i plast bland alla metallare. Här är två samarbetspartners, Sven Stål, Vemo Group och Torbjörn Egerhag, KD Feddersen.

En grupp besökare hos Herber Engineering, en av landets idag relativt få maskintillverkare.

Totalt sett var årets upplaga av Värnamo Industri Expo alltså en solskenshistoria, både ute i våren och inne hos företagen. Ungefär samma uppslutning som vid förra eventet för två år sedan, det vill säga runt 3 000 personer. De flesta av besökarna åkte dessutom runt och besökte flera, om inte rentav alla, deltagande företag.

Foto: Svensk Verkstad/Mikael Harrison.

LPVLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT