Några av alla de som arbetar inom GKNs rymdverksamhet framför ett Swan-munstycke. Foto: GKN.

Mar 5, 2019

Världens mest avancerade "hetvägg" kommer från GKN


I Trollhättan utvecklas och tillverkas ett riktigt hett raketmunstycke.

Det är munstycket till bärraketen Ariane 6 som är designat av GKN Aerospace i Trollhättan och som ska tillverkas i en ny fabrik i Trollhättan.

-Munstycket till bärraketen Ariane 6 är allt en riktig "hetvägg", menar Geryll Alsén, pressansvarig på GKN Aerospace, och förklarar varför.

Munstyckets huvudfunktion är att expandera flamman från raketmotorn. Detta ger i rymdens vakuum ett tryck från flamman på munstyckets vägg, som är det som driver raketen framåt. Flamman är ca 4000 grader varm, vilket gör att munstyckets vägg måste kylas för att den ska hålla.

Munstycket är gjort i ett metalliskt material av nickelbastyp. Det har en tunn vägg mot flamman som blir upp till ca 900 grader på den varma sidan och som minst minus 220 grader på den kylda sidan. Flytande väte leds in i kylkanalerna högst upp i munstycket, sedan släpps vätet ut längst ner efter att ha kylt flamväggen och samtidigt hettats upp flera hundra grader.

Den tunna väggen har alltså en temperaturskillnad på drygt 1100 grader mellan in- och utsida, vilket är en rolig utmaning för GKNs ingenjörer att konstruera.

-En hetvägg att vara stolt över – ”rocket science” på riktigt, säger Geryll.
 • Mar 21, 2019

  Fullt drag i Sandviken

  Branschnytt Över 600 besökare har vallfärdat till Sandvik Coromants Tech Days som nu går in på tredje och sista dagen.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  163

SENASTE NYTT