Några av alla de som arbetar inom GKNs rymdverksamhet framför ett Swan-munstycke. Foto: GKN.

Mar 5, 2019

Världens mest avancerade "hetvägg" kommer från GKN


I Trollhättan utvecklas och tillverkas ett riktigt hett raketmunstycke.

Det är munstycket till bärraketen Ariane 6 som är designat av GKN Aerospace i Trollhättan och som ska tillverkas i en ny fabrik i Trollhättan.

-Munstycket till bärraketen Ariane 6 är allt en riktig "hetvägg", menar Geryll Alsén, pressansvarig på GKN Aerospace, och förklarar varför.

Munstyckets huvudfunktion är att expandera flamman från raketmotorn. Detta ger i rymdens vakuum ett tryck från flamman på munstyckets vägg, som är det som driver raketen framåt. Flamman är ca 4000 grader varm, vilket gör att munstyckets vägg måste kylas för att den ska hålla.

Munstycket är gjort i ett metalliskt material av nickelbastyp. Det har en tunn vägg mot flamman som blir upp till ca 900 grader på den varma sidan och som minst minus 220 grader på den kylda sidan. Flytande väte leds in i kylkanalerna högst upp i munstycket, sedan släpps vätet ut längst ner efter att ha kylt flamväggen och samtidigt hettats upp flera hundra grader.

Den tunna väggen har alltså en temperaturskillnad på drygt 1100 grader mellan in- och utsida, vilket är en rolig utmaning för GKNs ingenjörer att konstruera.

-En hetvägg att vara stolt över – ”rocket science” på riktigt, säger Geryll.
 • May 22, 2019

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  Reportage "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  0
 • May 22, 2019

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Reportage Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  0
 • May 22, 2019

  Boliden satsar på vindkraft

  Miljö Har tecknat ett långsiktigt elförsörjningsavtal med ett företag inom vindkraftsutveckling, vilket innebär utökad produktion av fossilfri el i både Finland och Sverige.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Bror Tonsjö_Anna Lönnroth Reportage

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  0
 • Bror Tonsjö_Claes Tengström-1 Reportage

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  0