May 10, 2017

Världens första fartygstunnel byggs i Norge


En 1,7 kilometer lång tunnel ska byggas genom halvön Stadlandet som är en av de mest väderutsatta och farligaste sträckorna längs norska kusten. Se filmen om projektet.

2023 ska de första fartygen glida igenom Stad-tunneln. Beslutet blev formellt klart under april månad. Det uppger tidningen Ny Teknik.

– Det är glädjande nyheter och ligger i linje med de rekommendationer som Kystverket har givit i sin konsekvensutredning. Det är fortfarande många bitar som måste falla på plats innan själva byggandet kan börja, men vi har tidigare sagt att byggstart som tidigast kan ske 2019, säger Terje Andreassen, Kystverkets projektledare för Stad skeppstunnel, i ett uttalande.

Havet runt halvön Stadlandet är en av de mest väderutsatta och farligaste sträckorna längs norska kusten. Tunneln kommer att innebära en säkrare och snabbare rutt.

Bild: Norwegian Coastal Administration.

Fakta om tunneln: 1 700 meter lång, 37 meter hög ovan ytan (49 meter total höjd) och 36 meter bred. Tillräckligt stor för att att rymma fraktfartyg samt de passagerarskepp som trafikerar Hurtigruten.
Loading...

MEST LÄSTA

    Annons
  • Svetsproduktivitet i toppklass med X5 FastMig

    Svetsarens yrkesskicklighet är självklart grundläggande för snabb och effektiv svetsning, men den kan inte utnyttjas fullt ut om den inte matchas med rätt utrustning. Hur kan en svetsmaskin öka bågtidsfaktorn och skapa en produktivitet i toppklass?
    85

SENASTE NYTT