TNG

Linnéa Wäringe, affärsansvarig rekryterare på TNG, förbereder intervjurummet. Foto: TNG.

Aug 7, 2019

Världens första anställningsintervju med AI-robot genomförd i Stockholm


I juni genomförde svenska TNG världens första anställningsintervju med hjälp av en robot, utvecklad i samarbete med svenska Furhat Robotics.

 

TNG är ett  rekryterings- och bemanningsföretag som specialiserat sig på fördomsfri rekrytering. Efter månader av utvecklingsarbete lanserade TNG i maj 2019 sin sociala intervjurobot, som de utvecklat tillsammans med Furhat Robotics. Redan en vecka efter lanseringen beslutade Upplands-Bro kommun att använda sig av tjänsten Tengai Select, som innebär att TNG tar fram ett kvalitativt första urval enligt sin fördomsfria rekryteringsprocess, i kombination med blindintervjuer av AI-roboten Tengai, som mäter soft skills och personliga egenskaper.

Robot-intervjuerna ägde rum i juni på TNG:s huvudkontor i centrala Stockholm. Allt gick enligt plan, berättar robottränaren Sinisa Strbac, och fortsätter:

– Det här har varit en otroligt spännande och lärorik resa. Från att studera interaktion mellan oss människor, till att överföra det på Tengai. Därför var det glädjande att se det lyckas – speciellt med tanke på den positiva kandidatåterkoppling som vi fick.

Även TNG:s VD Åsa Edman Källströmer är nöjd:

– Så häftigt att se hur vår vision blir verklighet. 15 års erfarenhet av fördomsfri rekrytering i kombination med ett otroligt intensivt arbete av alla som varit involverade i Tengai-projektet har gjort detta möjligt. Vi har sedan förra sommaren utvecklat Tengai i syfte att göra den både så mänsklig och så fördomsfri som möjligt – en resa som varit både utmanade och lärorik. Jag är stolt och glad över att vi nu är framme vid denna viktiga milstolpe och vi vill ge en eloge till Upplands-Bro kommun som vågar ta steget och bli först i världen med att använda sig av en social AI-robot som en del av sin rekryteringsprocess.

Robotintervjuer med Tengai Select – så funkar det

Inledningsvis gör sökande en anonym ansökan via TNG:s hemsida och svarar på screeningfrågor. Därefter får de anonymt genomföra personlighets- och begåvningstester specifikt anpassade för tjänsten. Efter en kvalitetsgranskning genomförd av TNG:s rekryteringsspecialister bokas de kandidater med rätt matchningspoäng från tester, screeningfrågor och CV-kvalifikationer in på en blindintervju med Tengai. Samtliga intervjuer transkriberas.

Efter robotintervjuerna gör TNG:s rekryterare en sammanvägd bedömning av allt underlag och presenterar ett kvalitativt och objektivt urval av kandidater till kunden, som avslutningsvis genomför personliga intervjuer med slutkandidaterna för att säkerställa faktorer som drivkraft och motivation.

TNGLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT