Foto: If Försäkring.

Jul 28, 2020

Var femte svensk bilar på svemestern


Att resa med bil är ett bra sätt att få se och uppleva mycket. Mer än var femte svensk väljer att åka på bilsemester inom landet i sommar.

If har frågat svenskarna om deras semesterplaner. Det vanligaste svaret är att stanna hemma hela sommaren (40 procent). Bland de som ger sig av hemifrån är bilsemester vanligaste svaret – mer än var femte svensk (22 procent) reser med bil i Sverige. 

Bo i sommarstuga, campa och cykelsemester är också några av de mest populära semesteralternativen. 13 procent svarar att de kommer vara i sommarstugan, medan åtta procent hyr en stuga. Sju procent väljer att campa med husvagn eller husbil och fem procent tältar. Sex procent åker på cykelsemester.

Tips för bilresan

För att bilresan ska bli så bra och säker som möjligt finns det en del saker att tänka på innan man ger sig av på vägarna. If ger tips och råd för bilturen. 

– Se till att bilen är i gott skick och klarar av en längre resa. Planera färdvägen innan du ger dig av. Se till att packa bilen på rätt sätt, undvik framförallt lösa föremål. Kör utvilad och ta många pauser med bensträckare. Det är även bra att ha med matsäck och något att dricka i bilen ifall energin börjar ta slut innan det går att stanna, säger Jessica Hjälmered, presschef på If. 

7 tips för en säkrare bilresa:

  • Se över bilens skick, kontrollera att den klarar av en längre resa. Serva gärna bilen innan du reser iväg och byt ut de delar som riskerar att gå sönder.
  • Skaffa rätt utrustning – som till exempel första-hjälpen-väska, reservdäck eller reparationssats för däck.
  • Planera bilresan och läs på om färdvägen för att undvika hinder längs vägen. 
  • Kör utvilad. Ta regelbundna pauser och märk i förväg ut ställen där ni kan stanna för att äta och sova, om det behövs. 
  • Ha rätt bilbarnstolar och sittkuddar som passar barnen. Köp bra sovkuddar som stödjer huvud och nacke så att de kan sova avslappnat och säkert när de sitter upp.
  • Se till att packa bilen på rätt sätt, och följ viktgränserna så att bilen inte blir vinglig på vägen. Tänk på att lösa föremål kan medföra stor risk för bilens passagerare. 
  • Se över din bilförsäkring. Har du rätt körsträcka och ingår hyrbilsförsäkring till exempel? 

Hur ser dina semesterplaner ut? (Flera svar möjliga):

Kommer endast vara hemma 40 %

Bilsemester i Sverige 22%

Vara i sommarstugan 13 %

Hyra stuga i Sverige 8 %

Campingsemester

- camping med husvagn eller husbil i Sverige 7%

- camping med tält (och då inte husvagn eller husbil) 5 %

Resa utomlands 7 %

Cykelsemester 6 %

Båtsemester i Sverige 5 %

Motorcykelsemester 2 %

Annat 4 %

Inget ovanstående 9 %

Resa med bil i Europa

För den som planerar att åka söderut med bilen är det viktigt att vara medveten om de eventuella utmaningar som kan inträffa om man skulle råka ut för driftstopp i någon av de länder med restriktioner eller de länder som varit nedstängda under en längre period. Dessa länder kan ha utmaningar när det gäller tillgång till hyrbilar, hotell och resealternativ. Därför är det viktigt att ha marginaler både i form av reskassa för utlägg och tid i din planering. Det är även viktigt att se över reseskyddet.

Källa: If försäkring.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT