Daniel Wallberg Max Segerljung Vännäs Verkstads

Daniel Wallberg, platschef och Max Segerljung, vd, Vännäs Verkstads. Foto: Vännäs Verkstads.

Nov 13, 2019

Vännäs Verkstad utökar maskinparken - först ut med det senaste igen


Med kunder som Volvo Trucks och Komatsu Forest är 3D-printade polymerdetaljer i kombination med plåt och metallkomponenter en framgångsfaktor för legoföretaget.

Det är snart två år sedan den första HP Jet Fusion 3D skrivaren i Norden installerades hos Vännäs Verkstad, en HP Jet Fusion 4210. När HP släppte sin nästa modell, 5210 som är anpassad för serieproduktion av slutprodukter så var Vännäs Verkstad först ut igen. Nu blir de först ut i Sverige och tredubblar dessutom sin kapacitet.

Vännäs Verkstads är i grunden ett verkstadsbolag med inriktning mot metall och plåt med avancerad 3D-laserskärning, fräsning, svetsning och svarvning. En stor framgångsfaktor har varit just att producera polymerdetaljer med HP:s Jet fusion teknik i kombination med plåt och metallkomponenter.

Med denna unika kombination kan Vännäs Verkstad effektivt producera, utveckla och effektivisera produkter. Viktiga kunder till Vännäs Verkstad är bland några Volvo Trucks och Komatsu Forest.

3D-print i seriestorlekar över 100.000 komponenter 

Med HP Jet Fusion 5210 nås nya nivåer av effektivitet, repeterbarhet och kvalitet till kunder som satsar på full produktion. Denna serie riktar in sig på volymproduktion, med noggrannhet och repeterbarhet som börjar jämföras med formsprutning.

HP Jet Fusion 5210. Foto: HP.

-Det är fantastiskt kul att följa Vännäs Verkstads utveckling inom 3D-tillverkning. Nu handlar det inte längre bara om prototyper utan främst produktion och det är inte längre ovanligt med seriestorlekar över 100.000 komponenter eller produkter, säger Ulf Qviberg, vd för 3D Center.

-Vännäs Verkstad har genom sitt kunnande och kontaktnät starkt bidragit till utvecklingen. HP Jet Fusion fortsätter att dominera AM-polymermarknaden med kvalitet, repeterbarhet, kapacitet och ekonomi. Med den nya ”Jet Fusion 5210” möjliggör man att leverera 3D-printade komponenter direkt till monterings-/produktionslinjen med en ”IT Grade” på 13 och CPK över 1,3. Den nya serien möjliggör även produktion med ytterligare material som TPU och PP, förklarar Ulf Qviberg.

Tredubblar kapacitet och en mer konkurrenskraftig prisnivå

-Maskinen blir den första i Sverige och innebär att vi nästan tredubblar vår produktionskapacitet av 3D-utskrivna polyamidartiklar samtidigt som vi kan erbjuda ännu mer konkurrenskraftiga priser. Under hösten har vi också investerat i ny utrustning för ytbehandling och infärgning av artiklarna vi skriver ut, säger Max Segerljung, vd för Vännäs verkstad

HP Jet Fusion 5210 film:

Vännäs Verkstad är ett legoföretag inriktat på laserskärning, skärande bearbetning och 3D-utskrifter. Företaget har idag 12 anställda och en toppmodern maskinpark för att möta kundernas växande krav på hög kvalitet, innovation och korta ledtider.

3D Center är ett ledande företag inom additiv tillverkning och erbjuder kompletta lösningar för 3D-utskrift med en av de största portföljerna av professionella 3D-skrivare. Med produkter från HP, Kodak, 3D Platform med flera innehåller produktportföljen de flesta av de 3D-tekniker som används av professionellt idag. Personalen i 3D Center är experter inom additiv tillverkning och 3D-utskrift, och erbjuder kvalificerad vägledning inom teknik, design, material och applikationer.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT