Karl Andersson driver ett anrikt familjeföretag vidare med samma svarvande fokus som när allt begav sig på 40-talet. Foto: Mikael Harrison.

Nov 30, 2018

"Vi har länge varit bortskämda med en ganska lång orderstock"


Gnosjöföretaget har övergått till 100 procent legotillverkning och där är det 100 procent svarvning som gäller.


Det var vanligare förr, men fortfarande är det nog en och annan som vid första anblicken förväxlar det svarvande företaget i småländska Kulltorp med det aningen större företaget i Gästrikland.

– Farfar Erik Andersson och några kompanjoner grundade företaget på ett ställe som hette Sandvik här i samhället, förklarar Karl Andersson, som idag driver verksamheten vidare efter sin far Stellan.
Sandviks Metall Försäljnings AB är ett genuint familjeföretag där svarvning alltid stått först på agendan.

Med 65 års erfarenhet kan man med fog påstå att det finns en vägrundad och gedigen kunskap om svarvning på företaget i utkanten av Gnosjö kommun, ett stenkast från Big Bengts High Chaparall.

– Vi är starkt nischade på små detaljer - upp till 65 mm i diameter – och svarvar uteslutande från stång.

Vid starten 1943 svarvades detaljer som smörjnipplar och andra små saker, men ganska snart dominerade egna produkter inom elinstallation; förskruvningar, genomföringar med mera i framför allt mässing.

– Den maskintid som blev över utnyttjades för att komplettera med legoarbete.

I slutet av 90-talet svängde verksamheten över mer och mer mot lego och idag utgör det hundra procent av verksamheten på Sandviks Metall.

Karl tog över företaget efter sin far tillsammans med brodern Henrik och en tredje kompanjon 2004, men idag är Karl Andersson ensam ägare. Henrik är produktionschef.
Under åren har företaget bytt namn i samband med de olika ägarkonstellationerna och har hetat både Sandviks Metallindustri och Sandviks Metall. Idag är det långa och korrekta namnet Sandviks Metall Försäljnings AB.

Karl Andersson är född på 70-talet och tillhörde de sista kontingenterna som gjorde allmän värnplikt. Efter lumpen på A3 i Hässleholm bar det av till Göteborg för studier i elektronik och data, innan han började jobba som datasupport på Troax. Ett år senare blev han innesäljare på samma företag.

– Sedan blev jag "hemkallad" och började här, mitt i telecom-boomen.

100 % svarvning, 100 % Traub
Företaget är starkt nischat på renodlad svarvning från stång i små dimensioner.

– Förutsättningen är att vi kan göra detaljen från stång till färdig komponent i en maskin för att det ska vara intressant för oss, säger Karl Andersson.

I verkstaden står idel svarvar – cnc-svarvar och längdsvarvar för att klara både små och längre serier – och det är uteslutande Traub-maskiner.

– Traub har hängt med i många år och att hålla sig till ett märke har många fördelar. Det är maskiner vi kan och vi vet vad i får.

Maskinparken uppdateras löpande och den senaste maskinen installerades alldeles nyligen och håller på att köras igång.

– Vi köpte två längdsvarvar i våras, en cnc-svarv är just inställd och ytterligare en maskin kommer i november.

Det finns faktiskt också en fräs i verkstaden, men den är bara för husbehov, ingen produktionsmaskin.

"På Elmia Subcontractor blir man en i mängden"
Sandviks Metalls hårt nischade koncept har varit framgångsrikt under åren och företaget har vuxit till en verksamhet som väl servar den fasta kundkrets man har.

– Vi har trogna kunder som vi löpande arbetar tillsammans med, säger Karl. En del av dem har varit med sedan 70-talet.
Det börjar ofta med ett jobb och sedan lägger kunderna mer och mer hos Kulltorps-företaget.

– Många gånger vet kunderna i början inte riktigt vad vi gör, men när vi får förklara det har de ofta flera detaljer som passar vår produktion.

Många kunder var också små när det begav sig, men har vuxit och blivit stora sedan dess. Sandviks Metall har bidragit till kundernas tillväxt.
– Vi får naturligtvis också in nya kunder med jämna mellanrum, oftast på rekommendation. Den främsta marknadsföringskanalen just nu är facebook. Vi har inte deltagit på mässor under några år. Den självklara mässan är förstås annars Elmia Subcontractor, men där blir man en i mängden och det ger oftast inte särskilt mycket.

Det händer att Karl & Co åker på maskinmässor. Elmia Industrimässor, till exempel. En och annan EMO-mässa i Hannover. Men eftersom företaget har fastnat för ett maskinmärke är behovet inte särskilt stort, som man förstår.

– Då är det intressantare att koncentrera sig på en sak i taget och besöka event hos exempelvis verktygsleverantörer.

Delar Gnosjö-andan
Kulltorp ligger i södra änden av Gnosjö kommun och där råder fortfarande den berömda Gnosjö-andan. Det kan Karl Andersson intyga.

– Gnosjö-andan kännetecknas av samhörighet och samarbete och även om man inte alltid gör jobb åt varandra är klimatet väldigt bra. Om man saknar nånting finns det alltid nån man kan låna verktyg eller maskindelar av. Man vet vilka som har det man behöver, vilka som har vilken typ av maskiner och så vidare. Samarbetet mellan företagen i kommunen fungerar väldigt bra.

Detta trots att Sandviks Metall ligger lite utanför själva Gnosjö och är enda svarvande företaget i Kulltorp. Men ur ett lokalt perspektiv ligger den lilla orten ändå centralt.
– Vi ligger i mitten av allting, säger Karl. Vi har en mil till Anderstorp, en mil till Hillerstorp och en mil till Gnosjö. Vi har en mil till allt vi behöver, ytbehandling och andra processer vi kan ha nytta av.

Snabb upphämtning
Som alla andra i branschen drabbades naturligtvis även Sandviks Metall av en kraftig nedgång under krisåren 2008-2009, men efter krisen har företaget gått väldigt bra. Nivåerna från högkonjunkturens 2007 var Sandviks tillbaka på redan 2010. En så snabb upphämtning var få företag förunnad.

– Vi omsatte omkring 15 miljoner 2007 och hade samma omsättning 2010. Och vi har ökat en del sedan dess.
– Vi har länge varit bortskämda med en ganska lång orderstock – nu är den dubbelt så stor.

Det är inte självklart för Karl Andersson att företaget ska växa från nuvarande storlek, med tolv anställda.
– Det styrs mycket av kunderna. Vill de att man ska växa så får man i så fall på något vis ta ett beslut.
– Det svåra är ju alltid att hitta personal. Jag tror att det är en hämmande faktor för många företag som vill växa.
– Många har redan från början valt bort industrin, ofta för att de har felaktiga uppfattningar om hur det är att arbeta på en verkstad. Därför får man söka aktivt för att hitta såna som är engagerade och vill jobba i industrin. Som ser helheten och förstår att de små detaljerna som tillverkas här sitter i fina och avancerade slutprodukter och att vårt arbete är en viktig del i en process.

För Karl är det viktigt att hitta de som är genuint intresserade av att lära sig yrket och bli engagerade i arbetet. Personligheten är viktigare än utbildningen.

– Händighet är en bra egenskap. Såna som gillar att skruva med bilar brukar till exempel bli bra operatörer.
– Den senaste vi anställde var snickare tidigare. Han är på väg att bli en duktig maskinoperatör nu...
– Men det gäller också att vara en attraktiv arbetsgivare.

Det har bland annat med ledarskap att göra. Karl Andersson tillhör de som vill ge sina anställda stor frihet och eget ansvar.

– Det finns ingen anledning att detaljstyra och gå och hålla folk i handen. Alla vet vad de ska göra och styrning ska användas bara när det behövs.

Just nu har Sandviks Metall lite växtvärk eftersom ytterligare maskiner inte får plats och Karl Andersson funderar på hur han ska lösa lokalproblemet – ett förhållandevis angenämt problem.

Ur Svensk Verkstad nummer 5 2018, läs fler reportage.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT