Annons

Edd China utforskar vibrationsdämpande teknik.

Sep 23, 2019

Sandvik Coromant: Vad har skyskrapan Taipei 101 i Taiwan gemensamt med ett verktyg som ryms i din hand?


Se hemligheten i filmen om Silent Tools,

Filmen 

Båda kräver TMD – Tuned Mass Damping, en teknik som kan användas för att kontrollera oönskade vibrationer i olika applikationer, allt från stora konstruktioner till små verktyg för industriell produktion. 

Vetenskapen bakom den här typen av dämpning visas på ett underhållande och tillgängligt sätt här i en film från Sandvik Coromant. I filmen ser vi ingenjören och uppfinnaren Edd China som förklarar grunderna för vibrationer och hur de uppstår, följt av principen med den speciella dämpningstekniken (TMD). 

Edd China besöker Sandvik Coromant i den norska staden Trondheim, där man är världsledande inom forskning och tillämpning av vibrationsdämpande teknik för bearbetning. I en serie intervjuer med experter från företaget lär sig Edd hur TMD används på moderna skärverktyg.

TMD – Tuned Mass Damping
Filmen visar också hur konceptet med TMD kan skalas upp rejält, då vi får se tillverkningen av en förenklad modell av tornet Taipei 101 för att illustrera hur TMD fungerar i praktiken.

”Det spelar ingen roll om tornet är 500 meter högt eller om det är ett litet verktyg. De lyder båda under samma fysikaliska lagar och båda dämpar vibrationer med samma metod”, sammanfattar Edd China.

Hemligheten bakom Silent Tools

sandvikcoromant

TMDLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT