Pump-impeller i korrosionsbeständigt Vibenite® 350. Foto: VBN Components.

Nov 14, 2018

Uppsalaföretagets patenterade material prisas


Nya slitstarka legeringar som ökar livslängden och kapaciteten för industriella verktyg och komponenter.

Optimerad materialanvändning och energisnål tillverkning. Uppsalaföretagets patenterade material belönas nu med tyskt innovationspris.

"VBN Components har utifrån sin banbrytande teknik kunnat verka för ett tekniskt och digitalt paradigmskifte i hur industriell tillverkning och affärer för stål kommer hanteras i framtiden."

Så lyder motiveringen för innovationspriset, som delas ut av tyska AGS SPD. Förutom den innovativa aspekten av priset, tas det även hänsyn till hållbarhet. Att framställa legeringar på detta sätt innebär en energibesparing med ca 90%, tack vare minimalt materialspill och optimerad tillverkningsteknik.

Uppsalaföretaget har under tio års tid utvecklat patenterade, nötningståliga legeringar som blir till industriella komponenter genom 3D-printning. Förutom extrem nötningstålighet, som uppnås tack vare de små, välfördelade karbiderna, är materialen med varumärket Vibenite® också unika tack vare sin porfrihet. Det finns många exempel på applikationer där metallskärande verktyg i Vibenite® håller längre och skär djupare än motsvarande verktyg i traditionella material.

”Det betyder mycket att VBN Components uppmärksammas på europeisk nivå med detta pris. Tyskland är en viktig handelspartner för oss och priset öppnar för nya kontakter på en av Europas viktigaste marknader”, säger Ulrik Beste, CTO och medgrundare.

Priset är politiskt oberoende, men instiftat av Tysklands andra största politiska parti SPD och dess företagarförening AGS, med 34 000 medlemmar. Tidigare i år nominerades VBN Components av Tjänstemannaföreningen i Uppsala; en lokal, politisk S-förening. Företrädare för SPD, Tysklands regering och Europaparlamentet kommer närvara vid prisceremonin.

 

 

 
 • Jan 29, 2020

  Latour förvärvar

  Nyheter Köper en ledande tillverkare av elektriska drivaggregat.
  104
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Hur digitaliserad är svetsning?

  Vi har börjat vänja oss vid digitala verktyg i tillverkningsindustrin med en ständig tillströmning av smarta lösningar, men hur smart är svetsningen idag? Vi frågar Marcus Lyberg på Nitator Stainless Steel.
  125