Unnaryd Modell

Daniel Larsson kontrollerar fräsningen av en växellådsdetalj till en skeppsmotor, tillsammans med Henrik Bäckström, CAM-beredare. En stor delkomponent med extremt tuffa toleranskrav då den ska hålla för väldigt stora krafter. Foto: Elmia.

Jun 13, 2019

Prototyper i världsklass med skarpt know-how


I över 40 år har de tillverkat modeller, alltid med inriktning mot krävande uppdrag och fordonsindustrin som främsta målgrupp. Nu är företaget ambassadör för Elmia Subcontractor.

– Vi har maskinerna. Vi kan tekniken. Men det är vår spjutspetskunskap och djupa erfarenhet som gör oss till förstaval hos de stora bolagen, säger Daniel Larsson, vd på Unnaryd Modell och ambassadör för Elmia Subcontractor 2019.

För att lyfta fram ryggraden i den svenska industrin, de skickliga underleverantörerna, utser Elmia Subcontractor varje år tre ambassadörer för mässan. I år har småländska Unnaryd Modell tagit en av platserna. De är en av Sveriges skickligaste prototyptillverkare och värdefull partner till en rad ledande fordonstillverkare och bolag inom verkstadsindustrin.

Samarbete blev global succé

Kommunikation, öppenhet och teknisk support. Det är grundstenarna för ett framgångsrikt projekt, enligt Daniel.

– Funkar detta kan vi hjälpa kund att spara både tid och pengar i deras utvecklingsarbete. Så att de kan komma med bättre produkter till marknaden och nå en serieproduktion tidigare, säger han och ger samarbetet med svenska Cimco Marine som exempel. Bolagen träffades på Elmia Subcontractor 2012 och Cimco Marine hade en idé om att utveckla världens första dieseldrivna utombordare för kommersiell båttrafik, som t.ex. taxi-, fiske- och transportbåtar. En produkt som skulle göra stor skillnad för branschen, eftersom diesel inte är lika lättantändligt som bensin och bränsleförbrukningen nästan kan halveras. Det blev ett tajt samarbete där alltifrån utvecklingsarbete med koncept- och prototypserie, till gjutning, bearbetning och kvalitetsmätning av komponenterna gjordes i Unnaryd. Motorn gick i produktion 2017 och säljs idag över hela världen.

Partner i utveckling

Unnaryd Modell har tillverkat modeller i över 40 år, alltid med inriktning mot krävande uppdrag och fordonsindustrin som främsta målgrupp. Och även om tekniken har gått framåt och såväl krav som möjligheter ser annorlunda ut idag är många av bolagets kunder desamma som då.

– Vi blir ofta en utvecklingspartner, mer än bara en leverantör och det är då vi trivs som bäst. Genom att jobba tajt tillsammans lär vi känna varandra och varandras processer, och vet vad som krävs för att få ett bra resultat, säger Daniel och låter inte särskilt orolig när frågan om fordonsindustrins stora omställning kommer upp.

– Vi är vana vid de tuffa kravställningarna och att de hela tiden ändras. Utvecklingen av eldrivna fordon gör att det kommer en ny typ av komponenter med andra krav och behov, men det är bara att hänga på. En av våra styrkor är att vi hela tiden vill utvecklas och är lyhörda för kundernas krav och förväntningar, säger han och menar att bolagets vision, att bli ledande i Europa, ligger inom räckhåll.

– Vårt mål är att vara top of mind hos de internationella storföretagen och vi kan vara där om fem år. Vi har börjat att jobba oss in på större OEM-tillverkare och det går sakta men säkert framåt.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT