Enrico Krog Iversen. Foto: On Robot.

Jun 12, 2018

Universal Robots tidigare vd i ny robotsatsning


Spår en mångmiljardmarknad för samarbetande robotar de närmaste åren.

Enrico Krog Iversen, före detta vd för den industriledande pionjären för samarbetande robotar, Universal Robots, tillsammans med den danska tillväxtfonden, tar sig an nästa utmaning inom automatisering genom sammanslagningen av tre innovativa företag inom armslutsverktyg för samarbetande robotar, en industri som förväntas nå 8,5 miljarder USD år 2025.

Det nya företaget är en sammanslagning mellan amerikanska Perception Robotics, ungerska OptoForce och danska On Robot och de bildar tillsammans OnRobot, som kommer att koncentrera sig på innovation och användarvänlighet för robotars armslutsverktyg. OnRobots huvudkontor kommer att ligga i Danmark under Enrico Krogs ledning och de tre enheterna kommer även att fortsätta sin individuella verksamhet och utveckling. Dessutom kommer OnRobots globala distributörsnätverk att ha tillgång till lokalt försäljningsstöd, teknisk assistans och produktutbildning för företagets regionala kontor i Tyskland, Kina, USA, Malaysia och Ungern med fler på tillväxt under 2018.

-Målet är att bygga en världsledande organisation inom utveckling och produktion av armslutsverktyg. Genom ytterligare förvärv och samarbeten förväntar vi oss ökade intäkter på över hundra miljoner dollar inom ett par år, sa Iversen och fortsätter: Säkra, kostnadseffektiva och mångsidiga cobotar blir allt vanligare för att de erbjuder avancerad och intuitiv programmering som gör att de lätt kan placeras ut och placeras om. Lättintegrerade armslutsverktyg, som gripare och sensorer, blir avgörande delar för att anpassa dessa kraftfulla automatiseringsverktyg till ett brett spektrum av användningsområden.

Samarbetande robotar som arbetar säkert sida vid sida med människor inom områden som paketering, kvalitetstestning, materialhantering, maskinbetjäning, montering och svetsning motsvarar för närvarande 3 % av den globala robotförsäljningen enligt International Federation of Robotics, men andelen förväntas öka till 34 % i en marknad som kommer att stiga till 25 miljarder USD år 2025.

Söker robotutvecklare

-Denna tillväxt kommer definitivt att vara beroende av att cobotar kan tillämpas på fler områden, tillade Iversen. Deras nätta storlek och förmåga att arbeta säkert sida vid sida med människor gör dem perfekta för små och medelstora tillverkare som konkurrerar globalt. Cobotar blir också allt mer integrerade hos väldigt stora tillverkare som bilfabriker, där de tar över processer som inte kan automatiseras med traditionell robotteknik. Allt eftersom cobotarnas användningsområde utökas, växer även behovet för nya verktyg som snabbt och lätt kan integreras i cobotarnas användargränssnitt. Det nya OnRobot rider på den stora vågen inom området automatisering. Tack vare kombinationen av de unika funktionerna i dessa armslutstekniker som samlats i ett gemensamt moderbolag lett av robotindustrins skarpaste hjärnor, kommer cobotarna att bli ännu enklare att implementera och programmera. Förresten så söker nya OnRobot nya medarbetare inom forskning och utveckling, sa Iversen.

År 2015 sålde Enrico Krog Iversen och den danska tillväxtfonden pionjärföretaget inom cobotar, Universal Robots, till det USA-baserade Teradyne för 285 miljoner USD. Med deras nya företag stärker de nya investerarna Danmarks globala position inom robotteknik ytterligare.

-De senaste åren har Danmark lyckats etablera sig som ett globalt nav för robotteknik. Universal Robots var pionjär och sedan dess har många starka och innovativa företag bildats med rötter i Odense, Danmark. Det nya OnRobot har potential att inte bara bli ett världsledande företag, utan även en katalysator för ytterligare utveckling för de danska robotföretagen. Vi är glada att stödja denna utveckling genom våra investeringar och bjuda in både företag och investerare från hela världen att ansluta sig till oss, sa Christian Motzfeldt, vd för den danska tillväxtfonden.

De tre företagen som kommer att bilda det nya OnRobot har valts för deras synergistiska armslutstekniker, möjligheten för dessa tekniker att enkelt integreras för att ge förbättrat stöd och den långsiktiga visionen samt företagsgrundarnas färdigheter. Vid handelsmässan, Automatica i juni, kommer OnRobot att introducera de första helt integrerade produkterna med kombinerade användargränssnitt som förenklar både utvecklingen och användningen av cobotar.

 On Robot, bildat 2015, tillhandahåller elektriska plug and play-gripare – RG2 and RG6– som monteras direkt på robotarmen och är mycket flexibla och tillräckligt enkla för att programmeras och skötas från samma gränssnitt som roboten utan att behöva tekniker.

OptoForce, bildat år 2012, tillhandahåller kraft- och vridmomentssensorer som ger industrirobotarna känsel så att de kan automatisera uppgifter som annars kräver fingerfärdigheten hos en mänsklig hand.

Perception Robotics, grundat år 2012 och baserat i Los Angeles, utvecklar gripare med kompatibla taktila sensorer i gummi (”hud”) för att ge robotarna känsla och utrusta automatiseringssystemen med robusta egenskaper för materialhantering. De första griparna kommer att finnas tillgängliga i år. 

Den danska tillväxtfonden är en statlig investeringsfond som bidrar till att skapa nya företag genom kapitalinvesteringar och expertis. Sedan 1992 har den danska tillväxtfonden tillsammans med privata investerare medfinansierat mer än 7 300 danska företag med över 22,5 miljarder DKK.

Enrico Krog Iversen var VD och partner vid Universal Robots 2008 - 2016. Han upptäckte en stor potential i UR-robotarna, som - jämfört med traditionella industrirobotar - är intuitiva att programmera, enkla att integrera och flexibla att distribuera. Inom några år skapade han en spektakulär tillväxt och expansion av Universal Robots, som kombinerar många års erfarenhet inom ledning med djup kunskap om automatisering och produktionsprocesser.
 • Jun 17, 2019

  Affärsläget för industrin försvagas

  Nyheter Även om en del fortfarande rapporterar ett utfall bättre än historiska genomsnitt följer utvecklingen i Sverige de allt svagare data som rapporteras i övriga Europa, menar Teknikföretagen.
  273
 • Jun 17, 2019

  100 ton stål på två dagar i akutprojekt

  Branschnytt -När jag får uppleva projekt som det här och se engagemanget och viljan att lösa kundens problem gör det mig stolt att kalla mig Saltängare, säger Stefan Låås, projektledare.
  242
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Hexagon HxGN LIVE Las Vegas Reportage

  Spektakulärt på Hexagons event i Las Vegas

  Endast en dag återstår av ett välmatat och intensivt HxGN Live i Las Vegas. Huvudbudskapet lyder "Your data can save the world". Svensk Verkstad lämnar rapport.
  129