Annons

Thomas Hvarvenius. Foto: UR.

Oct 15, 2018

Universal Robots bygger sin plattform runt sina cobotar


-Det händer väldigt mycket inom Universal Robots just nu. Det säger Thomas Hvarvenius, marknadsansvarig för Sverige, exalterad över den framgång som företaget just nu åtnjuter.

-Industrin pratar mycket om vikten att automatisera. Regeringen pratar om vikten att industrin lär sig automation för att bli konkurrenskraftiga. Vi jobbar hårt för att industrin ska kunna rusta sig inför framtiden både genom att redan idag starta med robotautomation och samtidigt lära sig hur robotautomation kan användas i deras produktion. Vi försöker göra det så enkelt vi kan för våra slutkunder som jobbar med coboten själv men också för våra partner som hjälper våra kunder att installera våra cobotar. 

De som tror på myten om att robotautomation är svårt och komplicerad har inte lyssnat på Universal Robots. Många har ett stor fokus på själva hårdvaran, alltså roboten, men vad Universal Robots har gjort är en plattform som de kallar för The UR Plattform.

-Vi ser en tydlig framtid i att möjliggöra en helhet runt vår hårdvara, coboten. Det handlar ju inte enbart om att köpa en cobot, utan det handlar ju också om att ha exempelvis ha rätt sorts gripare till sina detaljer, men det handlar också om att ha kunskapen om hur den ska användas. Med vår Plattform, bestående av vår cobot, UR+, UR Academy och UR Application Builder, ger vi våra kunder ett enkelt sätt att komma igång med just sina applikationer.

e-Serien – På Automatica i Tyskland tidigare i år lanserade Universal Robots sin nya generation cobotar, som presenterar en rad kraftfulla nyheter.

-E-Serien befäster vår position som marknadsledande inom cobot-segmentet och vi fick ett väldigt, väldigt bra gensvar på mässan, kommenterar Thomas Hvarvenius.

Under utvecklingen av e-Serien har Universal Robots lyssnat på användarna och tagit fram en cobot som förbättrats på en rad punkter och Hvarvenius framhåller de fem viktigaste;

-Den har blivit ännu lättare att programmera, den har fått betydligt fler säkerhetsfunktioner, pendanten har blivit lättare och därmed bekvämare att hantera. Dessutom har vi byggt in en kraftmätning som är outstanding, som exempelvis gör att roboten kan söka upp detaljer utan visionsystem, att man kan hålla ett konstant tryck när man till exempel slipar. En mycket användbar egenskap och det ska bli väldigt spännande att se vad kunderna kommer att använda den till. Dessutom har roboten en helt ny programstuktur, som bland annat gör det betydligt enklare för de som utvecklar UR+-tillbehör och mjukvaror. e-Serien är en robot för framtiden som vi kommer att kunna bygga vidare på under lång tid framöver.

UR+ är Universal Robots ekosystem för cobotarna, som Thomas Hvarvenius jämför med iPhones App store för användare, och samtidigt en utvecklingsplattform för tillverkare.

-Vi har tillverkat en hårdvara som består av tre cobotar och byggt ett ekosystem i vilket hundra tillverkare av olika tillbehör och programvaror bidrar till att utveckla och bredda cobotens användningsområde. Vi tillverkar inte egna gripdon och programvaror utan förlitar oss på att andra vill göra det. I UR+ utvecklas detta på ett sätt som kommer alla användare till del, medan vi kan koncentrera oss på att utveckla mycket bra cobotar. Kunden får det bästa av två världar.

UR Academy – Såväl företag som redan har UR-robotar i sin verksamhet, som de som ännu inte har en robot visar ett stort intresse av att lära sig mer om robotarna, hur de installeras och hur de programmeras. För detta har Universal Robots skapat UR Academy, en utbildningsplats online.

-Kunskapen om robotar sprids väldigt snabbt ut på golven genom vår cobot idag, säger Thomas Hvarvenius. Man behöver inte vara den fulländade robotprogrammeraren för att kunna köra den och det gör den lättillgänglig. Diskussionen kommer igång genom UR Academy och den diskussionen är viktig för den fortsatta utvecklingen hos företagen.

UR Application Builder – Ger företagen en inblick i hur just deras applikation kan se ut. Genom ett antal enkla val i en web-baserad mjukvara så bygger användaren själv sin applikation. Därefter visas en animerad film på hur det kommer se ut samt att programmet för applikationen blir gjord. Man kan alltså följa med i programmet vad coboten gör i filmen. Därefter kan man spara ner programmet och ladda in det i sin cobot.

-Jag menar att denna Application Builder kommer öka förståelsen för användandet av våra cobotar. Det kommer att sänka tröskeln ytterligare för slutkunder att ta steget att börja med robotautomation. Vi är idag i startskedet med denna men jag tror att vi kommer se en stor utveckling i vad som innefattas i denna i framtiden.

Till slut vill Hvarvenius belysa att han märker en tydlig förändring i dialogen med kunderna.

-Attityden har svängt från viljan att titta på coboten och hur den programmeras, till frågor om hur roboten kan användas i produktionen. Nu börjar alltså folk få klart för sig att det är ett universellt och kraftfullt verktyg som man faktiskt har en verklig nytta av i produktionen, en möjlighet att rationalisera bort monotona och repetitiva uppgifterna och frigöra tid.

-Universal Robots robotar skapar förutsättningar till förändring i produktionen!

Passa på att träffa Universal Robots den 9-11 oktober på mässan Scanautomatic i Göteborg, monter A02:20.

UR+ • Mar 21, 2019

  Dubbelmässa breddas med automotivefokus

  Reportage Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.
  4
 • Mar 21, 2019

  Dacke Industri förvärvar Optronic

  Nyheter Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i Optronic Partner pr AB, som är ledande i Norden inom utveckling och tillverkning av optiska sensorer för industrin.
  8
 • Mar 21, 2019

  Fullt drag i Sandviken

  Branschnytt Över 600 besökare har vallfärdat till Sandvik Coromants Tech Days som nu går in på tredje och sista dagen.
  459
 • Mar 21, 2019

  Goodtech levererar robotsvetscell till Permascand

  Branschnytt Lösningen ger Permascand ökad produktion med lägre bemanning, bra flexibilitet för nya produkter och korta konverteringstider. 
  62
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  208

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Dubbelmässa breddas med automotivefokus

  Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.
  4