Uniti

Foto: Uniti.

Oct 14, 2019

Nya elbilen från Lund till produktion


Elbilspionjären Uniti är klar för produktion. Så här mycket kostar den.

Elbilspionjären Uniti från Lund har idag öppnat upp för beställningar av Uniti One. Det uppger bland andra Veckans Affärer.

Uniti One är en 3,2 meter lång och 1,7 meter bred helt eldriven stadsbil, med batteriet placerat under golvet. Den har designats i Sverige och utvecklats i Storbritannien.  Med plats för tre personer, en chaufför mitt fram och två passagerare baktill, har den en räckvid på upp till 300 km per laddning. Bagaget rymmer 155 liter. Baksätet kan även fällas helt och då får man ett packutrymme om 760 liter.

-Detta är bara början på vår resa mot en mer miljövänlig framtid. Jag är oerhört stolt över vad vårt team har uppnått genom att ta denna innovativa bil till marknaden på så kort tid, säger vd Lewis Horne i en kommentar.

-Men det räcker inte bara att utmana det vi känner till idag. Vårt mål för Uniti One är att den ska bli en katalysator för positiv förändring i vår bransch och jag är mycket glad över hur denna vision har skapat ett så stort intresse hos människor över hela världen.”

Grundpriset är 224.000 kronor innan statliga miljöbonusen på 60.000 kronor. Då får man det mindre batteriet på 12 kilowattimmar med 15 mils räckvidd. Versionen med större batteri på 24 kilowattimmar och 30 mils räckvidd kostar 259.000 kronor innan miljöbonus. 

Återförsäljare finns inte utan bilen beställs på nätet. Service görs heller inte på verkstad utan med hjälp av "mobila tekniker", och bilens mjukvara ska alltså även kunna uppdateras på distans utan att någon tekniker behövs. Den som beställer innan slutet av november får vissa fördelar i något som kallas Uniti Founders Club. Då måste dock köparen betala hälften av pengarna i förskott. Det uppger tidningen Mest Motor.

Första leveranserna till Sverige och Storbritannien är planerade till mitten av 2020. 

Uniti startade som ett projekt vid Lunds Universitet och sökte ekonomiskt stöd från allmänheten via så kallad crowdfunding. Nu har företaget sin fordonsutveckling i Storbritannien, men huvudkontoret finns kvar i Skåne. 

 

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT