Anna Jarnö, Business Manager. Foto: Svenska Mässan.

Mar 9, 2020

Underhållsmässan i Göteborg fortsätter att växa


Den 10-13 mars öppnas dörrarna till norra Europas största mötesplats inom drift- och underhållsverksamhet.

– Det här är den industrimässa hos oss som har vuxit snabbast de senaste åren, säger Anna Jarnö, Business Manager på Svenska Mässan i Göteborg. 

Underhållsmässan räknar med minst 10 000 besökare och drygt 330 utställare under de fyra dagarna i mars då mässan pågår. Många av utställarna kommer tillbaka varje år och mässan har blivit en naturlig samlingsplats för branschen. Förra mässan fyllde utställarna närmare 9000 kvadratmeter yta.

Högaktuella teman och internationella talare
Fokusområden för årets mässa är hållbart underhåll, industriell säkerhet, digitalisering, produktivitet och additiv tillverkning (3D). Underhållsmässan är Europas största fackmässa inom driftsäkerhet och underhåll, vilket gör att arrangörerna räknar med flera internationella besökare.

– Flera programpunkter i de öppna scenprogrammen kommer att hållas på engelska för att göras tillgängliga för fler. Vi har även bjudit in internationella talare för att få en global utblick. Bland annat kommer Terrence O´Hanlon - Executive Director för AMP (Association for Asset Management Professionals) - att prata om vikten av ledarskap kring underhållsfrågor.

Dessutom kommer storbolag som Preem, Scania, Volvo, Astra Zeneca, LKAB och Boliden att berätta om hur de har löst flera av sina utmaningar inom produktion och underhåll.

Två dagar med fokus på säkerhet
Nytt på kommande mässan är bland annat en ”start-up-paviljong” där nystartade företag – många med fokus på olika digitala lösningar för industrin – får möjlighet att möta storbolag. 

Nytt är även att mer tid avsetts till Skyddsombudsdagarna, som arrangeras parallellt med Underhållsmässan och pågår under två halvdagar.

– Hittills i år har det anmälts drygt 5000 arbetsskador bara inom tillverkningsindustrin. Statistiken ser ungefär likadan ut under de senaste åren och det är en siffra vi måste få ner. Därför kommer vi att lägga stort fokus på hur vi skapar säkrare och tryggare arbetsmiljöer under årets Skyddsombudsdagar, säger Conny Lundberg på IF Metall, som är medarrangör till den delen av programmet.

Bilden av en attraktiv industri ska locka fler kvinnor
Bland mässans besökare är bara cirka 10 procent kvinnor, vilket till viss del även speglar branschen. Den låga andelen kvinnor som väljer att jobba inom industrin är en utmaning som behöver lösas för att klara av kompetensförsörjningen i stort framöver.

– Tillsammans med RISE har vi satsat på en stående programpunkt i scenprogrammet varje dag, där fokus är hur vi gör industrin attraktiv för fler. I och med den ökande digitaliseringen inom industrin så håller branschen på att förändras, vilket öppnar upp för behov av nya kompetenser och arbetsuppgifter. Detta borde definitivt kunna locka fler kvinnor, säger Anna Jarnö.

Underhållsmässan pågår den 10-13 mars 2020 på Svenska Mässan i centrala Göteborg. Totalt har besökarna möjlighet att ta del av ett 60-tal programpunkter. För hela programmet, läs mer här!

Underhållsmässan är norra Europas största branschöverskridande mötesplats med fokus på drift- och underhållsverksamhet. Med fokus på branschens viktigaste frågeställningar bidrar mötesplatsen till ökad förståelse för hur rätt utfört underhåll bidrar till stora lönsamhetsförbättringar, oavsett om det handlar om industri eller offentlig verksamhet. Drygt 330 företag och organisationer ställer ut och fackmässan besöks av cirka 10 000 personer.
 • Mar 30, 2020

  Saab drar tillbaka utdelningsförslag

  Nyheter Stor orderstock och långsiktiga affärer har hittills skonat företaget från coronaeffekter, men bolaget utesluter inte negativ påverkan framöver.
  37
 • Mar 30, 2020

  Full fart hos teknikkonsulten

  Nyheter I januari öppnades dörrarna till ett nytt kontor i Gävle, efter två månader är flera intressanta projekt redan i rullning.
  104
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

  För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
  23