Ubåten HMS Uppland i Gotland-klassen sjösatt
Den uppdaterade versionen av Uppland och hennes systerfartyg Gotland banar väg för den modernaste AIP-ubåt som är under tillverkning idag: Blekinge-klassen (A26).
Sjösättningen av HMS Uppland ägde rum i Karlskrona i förra veckan. Två av ubåtarna i Gotland-klassen har nu genomgått en omfattande halvtidsmodifiering (HTM) och är rustade att möta morgondagens utmaningar.
Sjösättningen av en andra ubåt med luftoberoende framdrivning (AIP) inom 12 månader visar att varvet har kompetens och kapacitet i världsklass. Saab är ett av få företag i världen som kan genomföra en halvtidsmodifiering och parallellt utveckla nästa generation av AIP-ubåtar. Saabs metod att arbeta modulärt ger kunden en ubåtsflotta som, när som helst och kostnadseffektivt, kan bli fullt uppgraderad för att möta nya utmaningar.
Ubåtar är konstruerade för operationer i svåra miljöer. Skrovet måste tåla årtionden av drift, samtidigt som systemen och tekniken ombord kräver uppgraderingar med kortare intervall för att förbli operativt relevanta. Genom att kapa skrovet i två delar och byta ut många av de vitala systemen kan Saab på ett kostnadseffektivt sätt och med kort tidsram leverera AIP-ubåtar som är redo för morgondagens utmaningar.
– Det finns inte många skeppsvarv i världen som har erfarenhet av att genomföra en komplett modifiering av en ubåt, vilket skapar ett nästan nytt fartyg. Vi är de enda som har slutfört detta två gånger inom 12 månader, först med HMS Gotland och nu med HMS Uppland. Smartphones fanns inte ens när dessa fartyg sjösattes i slutet av 1990-talet. Det är en bra illustration för att förstå vilket enormt kliv ubåtstekniken måste ta och hur betydelsefull den här halvtidsmodifieringen är, säger Gunnar Wieslander, chef för Saabs affärsområde Kockums.
Den uppdaterade versionen av Uppland och hennes systerfartyg Gotland banar väg för den modernaste AIP-ubåt som är under tillverkning idag: Blekinge-klassen (A26).
Mer än 20 nya system ombord på nya Gotland-klassen kommer att implementeras i A26, vilket bidrar till riskminimeringen för fartyget. Dessutom innebär detta stora utbildningsmöjligheter för besättningen.
HMS Uppland konstruerades och byggdes av Kockums i Malmö i början av 1990-talet och togs i tjänst 1997. Halvtidsmodifieringen består av modernisering, utbyte och uppgraderingar av de tekniska systemen ombord, vilket gör att ubåten behåller sin operativa förmåga och kan fortsätta tjänstgöra i den svenska flottan under många år framöver.
Uppgraderingsprocessen omfattar många viktiga system, till exempel Stirling AIP, sonar, sensorer samt lednings- och kommunikationssystem. Ubåtarna i Gotland-klassen är de första konventionella ubåtarna i världen som är försedda med en enda optronisk mast som ersätter det traditionella periskopet. Säkerhet ombord som förhindrar dataintrång är ett annat viktigt tillskott som gör Saab till världsledande inom IT-säkerhet för ubåtar.
Fakta om halvtidsmodifieringen av Uppland
Total längd 62 m
Bredd 6,2 m
Deplacement 1 580 ton (ytläge)
Framdrivning Diesel-elektrisk och Stirling AIP
Uthållighet Veckor (undervattensläge)
Besättning 25
Byggkontrakt Modifiering av två ubåtar, verifiering inklusive STW (igångsättning) HAT (hamngodkännandetest), SAT (sjögodkännandetest), utbildning, dokumentation, reservdelar och uppgradering av den landbaserade utbildningsanläggningen
Halvtidsmodifiering Ubåten skärs upp vid den mellersta tanksektionen och en ny sektion tillförs för att hantera mer utrustning
Förbättrad kapacitet: Stirling AIP MkIII, master, sensorer, kommunikation och specialoperationer
Nya regler och föreskrifter: IMO, säkerhet, besättningens komfort
Problem med föråldrade funktioner och slut på livslängden: Strids- och fartygsledningssystem
Erfarenhetsbaserade förbättringar
-
Apr 9, 2021
Första ordern av vätgaståg i Frankrike – miljardaffären ett historiskt steg
Affärer Alstom är det första järnvägsbolaget i världen som lanserar vätgaståg på marknaden.
-
Apr 9, 2021
Fordonsunderleverantören i Trollhättan varslar hela personalstyrkan
Nyheter Tappar kontraktet med Volvo Cars.
-
Apr 9, 2021
Svenska OCS vinner affärer i den växande cykelindustrin i Europa
Affärer "Med hjälp av våra lösningar har flera av våra kunder dubblat sin produktionskapacitet"
-
Apr 9, 2021
Metso Outotec: Delar av fackliga förhandlingar nu klara
Nyheter Så många lämnar i Skellefteå. -
Apr 9, 2021
PLAY: På Oslo flygplats storsatsas på självkörande snöröjning
Play Effektivisering och automatisering står högt på agendan hos flygplatsoperatörer världen över. Se filmklippet från Yeti Move.
-
Apr 9, 2021
Topp lämnar Munters
Nyheter Vd Klas Forsström träder in i hans ställe. -
Apr 9, 2021
Maskininlärning på ESS i Lund stärker svensk industri
Nyheter Styrsystemen har 1,6 miljoner kontrollpunkter som ska övervaka 100.000 olika enheter. Med maskininlärning lär sig komplexa system automatiskt istället för att behöva programmeras.
-
Det här är det mest påtagliga med utvecklingen inom skärande bearbetning
Emma Johannesen, produktionstekniker på Stenbergs i Jönköping utvecklar.
-
Högskolan i Skövde startar helt nytt ingenjörsprogram till hösten
Industrins behov av personal med kompetens inom produktion, automatisering och IT ökar snabbt nu.
-
PLAY: På Oslo flygplats storsatsas på självkörande snöröjning
Effektivisering och automatisering står högt på agendan hos flygplatsoperatörer världen över. Se filmklippet från Yeti Move.
-
Luftkompressorer från Atlas Copco optimerar bränsleeffektiviteten och ökar prestandan
Bolaget lovar upp till 25% mindre bränsleförbrukning.
-
Lesjöfors i Elon Musk-initierat hyperloop-projekt
Sponsrar fjädrar i lovande svenskt hyperloop-projekt för höghastighetslösningar, samlar forskarvärlden och investerare.
-
Superstarka självskärande gänginsatser från norelem
Behöver ingen förgjuten gänga.
-
ABUS utvidgar radiostyrningsprogrammet ABURemote
Omfattar nu även version för lyft/sänk med tväråk.
-
Strypbackventil helt i metall
Perfekt för hastighetsreglering i miljö med damm och svetsloppor.