Alelion Åsa Nordström

Åsa Nordström. Foto: Alelion.

Dec 16, 2019

Två affärer till svenska batteritillverkaren


Avser batterier och prototyper för olika industrifordon och anläggningsmaskiner.

Batteriföretaget Alelion, med fabrik i Göteborg, har tecknat två nya avtal, ett ramavtal med finska lasthanteringsföretaget Cargotec samt ett avtal med den svenska anläggningsmaskinstillverkaren Huddig.

Ramavtalet med finska Cargotec avser utveckling och leveranser av högspänningsbatterier för elektrifiering av koncernens olika industrifordon. I samband med undertecknandet har Alelion fått en order på utveckling och leverans av två stycken prototyper för högspänningsbatteri från ett av Cargotecs dotterbolag. Prototyperna skall användas för att elektrifiera hydrauliksystem.

De prototyper det handlar om bygger på en högspänningsversion av Alelions litiumjonbatteri av produktgeneration 3, vilka nyligen klarade kraven enligt den internationella standarden ECE-R100 - ett krav för att batterierna skall få användas i fordon som körs på väg. Batterisystem av generation 3 är särskilt utvecklade för att effektivt kunna produceras i Alelions nya och högt automatiserade batterifabrik i Göteborg.

Avtalet med den svenska anläggningsmaskinstillverkaren Huddig AB omfattar utveckling av högspänningsbatterier. Batterierna är av hybridtyp och skall användas för att ta fram en hybridversion av Huddigs grävlastare, ”TIGON”. Ordern, som omfattar utvecklingsarbete samt framtagandet av ett första prototypbatteri, beräknas levereras under det andra kvartalet 2020 och är sammanlagt värd ca MSEK 1,8.

Allt mer elektrifieras
- Av miljö- och klimatskäl pågår just nu en omfattande omställning inom en lång rad segment där man önskar elektrifiera både framdrift av fordon och hydrauliksystem, säger Åsa Nordström, tillförordnad vd för Alelion Energy Systems. För Alelion innebär den här utvecklingen stora möjligheter och vår långa erfarenhet, våra nya batterier och vår nya fabrik ger oss väldigt goda förutsättningar att delta i den här omställningen.

Finska Cargotec är en ledande leverantör av lasthanteringslösningar och tjänster. 2018 var Cargotecs försäljning totalt cirka 3,3 miljarder Euro (drygt 35 miljarder SEK) och företaget sysselsätter ungefär 13 000 personer.  Bolaget består av de tre affärsområdena Kalmar, Hiab och MacGregor som alla har mycket starka marknadspositioner inom lasthantering i tillverkningsindustrin, hamnar, på väg och till sjöss. I syfte att öka andelen elektrifierade produkter inom koncernen har Cargotec tecknat ett ramavtal med Alelion Energy Systems avseende utveckling och leveranser av högspänningsbatterier. Dotterbolaget har i samband med avtalsskrivningen lagt en order på framtagandet av två stycken prototyper för elektrifieringen av hydrauliksystem.

Huddig AB är marknadsledande inom grävlastare i Sverige och har tillverkat mer än 10 000 maskiner sedan starten 1959. Genom samarbetet med Alelion Energy Systems avser företaget att ta fram en hybridversion av bolagets storsäljande grävlastare. Hybridgrävlastaren kommer att få en drivlina som kombinerar en förbränningsmotor med flera elmotorer som försörjs av ett litiumjonbatteri.  
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT