XT630.

Apr 5, 2017

Trippel i Bridgeportmaskiner


De är alla välkända svenska verkstadsföretag som gillar Bridgeports kvalitet och nyutvecklade maskinmodeller. Nu investerar de.

Lichron AB i Skövde har haft bra med förfrågningar på maskiner från Bridgeport den senaste tiden. Detta har resulterat i tre order avseende vertikala fleroperationsmaskiner med Heidenhain styrsystem.

Först ut var Malmköpings Mekaniska Werkstad i Flen som investerade i Bridgeport XR1000. Denna modell har ett rörelseområde på X/Y/Z 1020/610/610mm. Maskinen har en direktdriven spindel med Big Plus 40 kona och 15.000 varv. Spindeleffekten är hela 42 kW och 200 Nm. Vidare är maskinen utrustad med verktygsmagasin om 30 verktygsplatser. XR-1000 kommer standard med Bridgeports egenutvecklade system för termisk kompensering, vilket är en mycket bra kontrollfunktion för att motverka termiska förändringar. Detta ”Mould-Package” kontrollerar temperaturförändringar i fundament och kompenserar eventuella avvikelser. Malmköpings Mekaniska Werkstad hade fått goda vitsord av Bridgeportsmaskiner från koncernföretaget Råbe Tooling i Västerås som har lång erfarenhet av en liknande Bridgeport maskin.

Ett annat välkänt företag som också investerat i Bridgeport modell XR-1000 är Samek i Vårgårda. Samek är en klassisk formverktygstillverkare med lång erfarenhet i branschen. Inför investeringen sonderade företaget marknaden och valde ut tre lämpliga konkurrent maskiner. Efter testkörningar och uppmätning av detaljer, så föll valet på Bridgeports vertikala fleroperationsmaskin XR-1000 med 15.000 varvs direktdriven spindel, skalor i alla axlar, standard med termisk kompensering och BT40 Big-Plus. På verktygsmagasinet valde Samek att utöka till 60 verktygsplatser.

XR 1000.

Lichron har också tecknat order med LG Produktion i Hovmantorp på Bridgeports nya flaggskepp den 5-axliga modellen XT-630. Denna maskin har ett 630 mm rundbord som klarar en vikt på 350 Kg och svingar 900 mm. Designen med dubbla drivenheter för tiltbordet maximerar styvhet och medför hög precision.

Termiska förändringar i maskinen minimeras med hjälp av kyld spindel, kylning av kulmuttrar och kulskruvslager i alla linjära axlar. Styrsystemet kommer från Heidenhain modell TNC640FS. Tidigare har också Ziwa Mekaniska på Öland investerat i denna nyutvecklade 5-axliga modell.

Bridgeport XT-630 kommer med en oljekyld spindel på 15.000 v/min, (opt.18.000) BT40 Big Plus. Kylvätska genom spindel, skalor, prober, kinematik med mera. LG Produktion valde också 60 verktygsplatser i magasinet och skalor i alla axlar X/Y/Z/A/C.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

    För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
    38