Foto: igus.

May 30, 2018

Tribopolymerlager för flygplan från igus


Lätta glidlager av plast godkända efter brandtester utförda av oberoende testinstitut.

Fem högpresterande iglidur-polymerer uppfyller nu officiellt säkerhetskraven från US Federal Aviation Administration (FAA) för flygplatsinteriörer. Tillämpningsområden för glidlager tillverkade av dessa material är till exempel lagerpunkter i säten, bord och dörrar. De underhållsfria lagren ger en lätt, säker och smörjfri lösning.

Lätt, tyst och felsäker - det är några av de viktigaste villkoren för flygplanskomponenter. Komponenter till flygplansinteriörer kräver också att strikta standarder avseende brandsäkerhet uppfylls. Glidlagermaterialen iglidur G V0, iglidur X, iglidur A350, iglidur H och iglidur J350 från ”motion plastics”-specialisten igus har nu framgångsrikt testats av ett oberoende testinstitut i enlighet med brandtestet FAR CS 25.853 Bilaga F, del 1a 1 (ii). De fem glidlagermaterialen klassas också som V0 i enlighet med UL94, vilket gör dem till den optimala lösningen för rörliga tillämpningar i flygplan, exempelvis i utfällbara bord, justerbara säten eller i gångjärn på dörrar och till bagageutrymmen. Genom dessa fem material har konstruktörer av flygplansinteriörer de lämpliga iglidur-materialen till alla glidlagertillämpningar: det kostnadseffektiva allroundmaterialet iglidur G V0, FDA-godkända iglidur A350, iglidur J350 och iglidur H med exceptionellt låg fuktupptagning, hela vägen till iglidur X, den högteknologiska problemlösaren.

iglidur-glidlager: en smörjfri och lätt lösning
Precis som alla igus-produkter fungerar iglidur-glidlager helt utan extern smörjning. Istället försäkrar homogent integrerade smörjmedel i materialet om en tyst och smidig funktion. Detta ger användarna flera fördelar – för det första sparar de in ett omfattande underhållsarbete och kostnader för regelbunden smörjning, för det andra innebär det inget extra arbete i monteringsmomentet, och för det tredje håller sig komponenterna alltid rena, vilket är ett viktigt villkor för flygplansinteriörer.

Fördelar jämfört med metallager – varje gram räknas i luften
Vid jämförelse med alternativ i metall är igus iglidur-lager upp till sju gånger lättare, vilket är nödvändigt inom luft- och rymdfarten där varje sparat kilo direkt betalar sig i form av räckvidd eller effektivitet. Sist men inte minst är de billigare än metallager och även korrosionsfria. I motsats till metallager är de mer flexibla, vilket inte bara förenklar monteringen och minimerar bullret, utan även gör lagren okänsliga för slag och kantlaster. En stor fördel, i synnerhet i tillämpningar som t.ex. fällbara bord på flygplanssäten. Med högpresterande plast från igus blir vinsten tredubbel: vikt, underhåll och kostnad. Dessutom kan användare bland 50 material hitta en helomfattande lösning med hjälp av flera olika material som uppfyller de olika juridiska och branschspecifika bestämmelserna. Det gäller såväl FDA- och EU-efterlevnad avseende livsmedelsbranschen, för kontakt med dricksvatten och för tobaksindustrin, som för allmänna och branschspecifika brandskyddsstandarder för exempelvis flygplans- eller järnvägstekniken. Användarna hittar alltid det rätta lagret.
 • Mar 21, 2019

  Fullt drag i Sandviken

  Branschnytt Över 600 besökare har vallfärdat till Sandvik Coromants Tech Days som nu går in på tredje och sista dagen.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  163

SENASTE NYTT