Jun 10, 2016

Tredje största företaget i Boxholm lägger ner


Boxholm Stål, som sedan några år är en del av Steeltec, flyttar sin tillverkning till andra enheter utomlands, huvudsakligen till Düsseldorf.

Ungefär 65 anställda mister jobbet när Boxholms tredje största företag läggs ner och flyttar från orten.

– Fabriken är inte tillräckligt lönsam. Vi har länge kämpat ekonomiskt, säger Steeltecgruppens vd Gerd Münch till SVT.

De anställda i Boxholm informerades på onsdagseftermiddagen. Just nu förhandlas det med facket om vad som hända med de antällda.

Steeltec ingår i Schmolz Bickenbach-koncernen och har produktionsanläggningar i Tyskland, Turkiet, Schweiz och i Boxholm.

I det pressmeddelande skriver Steeltecgruppen: "Vi verkar på en marknad med låg förväntad tillväxt under den förutsebara framtiden. Sedan marknaden kulminerade 2007 har vi konfronterats med en överkapacitet på blank stång i Europa. Denna situation avspeglar sig också på Steeltec Group. Trots koncentrationen av Skandinavienproduktionen till Boxholm, kan vi inte i tillräcklig grad utnyttja vår produktionskapacitet. Detta är inte långsiktigt hållbart."

Vd för Boxholm Steeltec, Mikael Nissle skrev i januari i Dagens Industri tillsammans med elva andra företrädare för stålindustrin att det finns risk att stålföretagen lämnar Sverige på grund av de nya utsläppsreglerna som ska införas i Europa 2020.

"Målet är att reducera utsläppen inom EU, men risken att utsläppen flyttas utanför EU:s gränser är överhängande. Svenska masugnar är bland de bästa i världen. Ändå är det svenska verksamheter som ska betala för utsläppen enligt den osthyvelpolitik som bedrivs i EU. De nya utsläppsreglerna i Europa borde gynna miljösmart produktion, inte straffa de bästa i klassen."

Steeltec är det mindre stålföretaget i Boxholm som vidareförädlar och på olika sätt bearbetar färdigvalsat stål för att ge det bättre egenskaper. Det större stålföretaget på orten heter Ovako och har runt 200 anställda. Produktionen ska fortgå i Boxholm till hösten 2017 skriver SVT.

Bild: www.bxs.se

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  14