Jun 10, 2016

Tredje största företaget i Boxholm lägger ner


Boxholm Stål, som sedan några år är en del av Steeltec, flyttar sin tillverkning till andra enheter utomlands, huvudsakligen till Düsseldorf.

Ungefär 65 anställda mister jobbet när Boxholms tredje största företag läggs ner och flyttar från orten.

– Fabriken är inte tillräckligt lönsam. Vi har länge kämpat ekonomiskt, säger Steeltecgruppens vd Gerd Münch till SVT.

De anställda i Boxholm informerades på onsdagseftermiddagen. Just nu förhandlas det med facket om vad som hända med de antällda.

Steeltec ingår i Schmolz Bickenbach-koncernen och har produktionsanläggningar i Tyskland, Turkiet, Schweiz och i Boxholm.

I det pressmeddelande skriver Steeltecgruppen: "Vi verkar på en marknad med låg förväntad tillväxt under den förutsebara framtiden. Sedan marknaden kulminerade 2007 har vi konfronterats med en överkapacitet på blank stång i Europa. Denna situation avspeglar sig också på Steeltec Group. Trots koncentrationen av Skandinavienproduktionen till Boxholm, kan vi inte i tillräcklig grad utnyttja vår produktionskapacitet. Detta är inte långsiktigt hållbart."

Vd för Boxholm Steeltec, Mikael Nissle skrev i januari i Dagens Industri tillsammans med elva andra företrädare för stålindustrin att det finns risk att stålföretagen lämnar Sverige på grund av de nya utsläppsreglerna som ska införas i Europa 2020.

"Målet är att reducera utsläppen inom EU, men risken att utsläppen flyttas utanför EU:s gränser är överhängande. Svenska masugnar är bland de bästa i världen. Ändå är det svenska verksamheter som ska betala för utsläppen enligt den osthyvelpolitik som bedrivs i EU. De nya utsläppsreglerna i Europa borde gynna miljösmart produktion, inte straffa de bästa i klassen."

Steeltec är det mindre stålföretaget i Boxholm som vidareförädlar och på olika sätt bearbetar färdigvalsat stål för att ge det bättre egenskaper. Det större stålföretaget på orten heter Ovako och har runt 200 anställda. Produktionen ska fortgå i Boxholm till hösten 2017 skriver SVT.

Bild: www.bxs.se

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  288
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  391

 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  15