Oct 18, 2017

Tre generationer av truckar från Helge Nyberg


När Vedums nya lokal byggdes, skapades större yta för produktionen och därmed kunde man öka kapaciteten och göra hanteringen av lager och utlastning mer rationell.

Vedum kök & bad är ett familjeföretag som startades 1919 i en liten ort på den västgötska landsbygden. De tillverkar och säljer köks-, badrums- och tvättstugeinredningar.

Tvärs igenom samhället går Älvsborgsbanan, en järnväg som sträcker sig mellan Uddevalla och Borås.

När Vedum kök & bad växte och behövde bygga en ny lagerbyggnad på 11.000 kvm, såg man ingen annan utväg än att placera den på andra sidan järnvägen. Därför transporteras nu materialet från tillverkningen till lagret på en bro över rälsen.

Långt samarbete
När den nya lokalen byggdes skapades större yta för produktionen och därmed kunde man öka kapaciteten och göra hanteringen av lager och utlastning mer rationell.
I det här skedet behövdes fler truckar köpas in och eftersom samarbetet med Helge Nyberg AB sträcker sig över 20 år tillbaka i tiden, kändes det naturligt att utöka med en tredje generation gaffeltruckar.

Tomas Berg är chef på leveransavdelningen och han är väldigt nöjd med eltruckarna.

– Vi köpte in nya gaffeltruckar till lagret här, men också en dragtruckslösning, som var nytt för oss, säger Tomas.
Efter dragtruckarna kopplar man på stora vagnar för de långa, otympliga lister som plockas. Vagnarna körs till packningsavdelningen och där kopplas de loss för att vänta på packning.

Kök och badrum
När materialet från tillverkningen kommer in i lagerbyggnaden, läggs det på hyllor. Härifrån plockas varje order ihop, för att sedan packas och skickas till kunden.
En order kan till exempel bestå av två badrum och en tvättstuga som ska levereras till Smålandsvillan eller åtta kök till en hyresfastighet hos Peab.
Produkterna som plockas från hyllorna är ofta stora och tunga, så därför krävs det en vagn och truck som klarar av belastningen.

Säker kvalitet
Truckarna har gafflarna bakåt och de är utformade med tyst och pålitlig lyft för hantering av last upp till 500 kg.

– Just nu har vi en av våra äldre truckar på service, men det är nog första gången, säger Tomas Berg och ler.
– Annars har allt fungerat bra. Ända från början.

Ökat med 20%
Vedum har idag ungefär 450 anställda och de tillverar cirka 7.000 skåp i veckan.

Det är en 20 procentig ökning under de senaste tre åren. Nu kör de treskift med full produktion under två av dem och ett reducerat skift på natten.
En av orsakerna till de positiva siffrorna, är ökningen av försäljning i webbshoppen. Här säljs produkterna även direkt till slutkonsumenten.

– Det betyder att plocket på styckehanteringen ökar och när datasystemet väl är inkört, kommer vi att kunna öka takten ännu mer, säger Tomas Berg.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT