Industrirådet

Foto: Industrirådet.

Oct 1, 2019

Tre förslag överlämnade till Stefan Löfven


Under Industridagen 2019 spånade 600 deltagare i 60 olika workshops kring frågan om hur det livslånga lärandet ska lösas.

Den 30 september samlades 600 personer från fack, näringsliv, akademi och politik i Sandviken för att arbeta fram konkreta förslag till Stefan Löfven för hur frågan om det livslånga lärandet ska lösas. Efter två timmar med 60 parallellt pågående workshops återfanns tre förslag som lämnades över direkt till statsministern.

Under Industridagen 2019 i Göransson Arena i Sandviken genomfördes Sveriges största arbetsmöte. Syftet med övningen var att arbeta fram konkreta förslag för hur den framtida kompetensförsörjningen och kompetensutveckling ska se ut. De 600 deltagarna som under två timmar satt fördelade i 60 olika workshops enades om tre förslag som kunde lämnas över till Stefan Löfven. De tre vinnande förslagen var:

-Tydligare uppdrag för livslångt lärande för högskolor och YH
-Inför ett KUT(kompetensutvecklings)-avdrag
-Öka flexibiliteten i utbildningssystemet

Tydligare uppdrag för livslångt lärande för högskolor och YH
Ge högskolor och yrkeshögskolor ett tydligare uppdrag att bidra med kurser för det livslånga lärandet, med tillhörande ekonomiska resurser. En bieffekt skulle vara att kontakten mellan lärosäten och näringsliv förbättras och att förståelsen för varandras behov ökas.

Inför ett KUT(kompetensutvecklings)-avdrag
Med möjlighet att dra av kostnaderna för medarbetarna i små och medelstora företag att investera i sina medarbetare. Utbildningarna bör ges på rimligt avstånd eller digitalt.

Öka flexibiliteten i utbildningssystemet
Genom korta och flexibla utbildningar och moduler ges fler möjligheten att utbilda sig utan att behöva ta ledigt från jobbet.

Under dagen deltog även näringsminister Ibrahim Baylan och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Dessutom delade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen ut Industrins jämställdhetspris till Höganäs AB.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  346
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  428

 • Teknik

  Nya ATOS 5 Airfoil

  GOM har tagit fram en ny sensor med kort mätavstånd vilket passar bra till bland annat mätning av blad och liknande detaljer.
  14
 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  29