Foto: USNR.

Nov 9, 2018

Traineeprogram öppnar nya karriärmöjligheter hos tillverkaren i Söderhamn


Med hjälp av Clockwork drar tillverkningsföretaget USNR i Söderhamn nu igång en långsiktig satsning på kompetensförsörjning.

Under hösten startar ett skräddarsytt traineeprogram med målet att rekrytera och utbilda fem nya operatörer till USNR.

I Söderhamn sträcker sig rötterna för USNR 150 år tillbaka i tiden. Tidigare hette företaget Söderhamn Eriksson, innan bolaget för några år sedan köptes upp av en amerikansk ägare. Än i dag tillverkas samma produkter i företagets fabrik i Söderhamn – världsledande utrustning och teknik för träindustrin. 

Sedan tre år tillbaka samarbetar USNR med Clockwork som tjänsteleverantör. Både för Clockwork och USNR är bristen på industrikompetens en stor utmaning. Med Clockworks

erfarenhet av att matcha kandidater med jobb inom industrin föddes idén till ett skräddarsytt traineeprogram. Redan i höst kommer fem deltagare att få påbörja ett traineeprogram på USNR som projektleds av Clockwork.
– De som söker behöver ha viss erfarenhet av industrijobb. Det viktigaste är dock motivation och viljan att långsiktigt satsa på en karriär inom tillverkande industri, berättar Johan Johansson, vd på USNR.

Under de senaste åren har USNR upplevt att bristen på kompetens bromsar företagets tillväxt.
– När kompetensförsörjningen begränsar vår framgång behöver vi göra något radikalt. Att trygga vår sysselsättning är att trygga vår utveckling så det här känns som rätt steg att gå, säger Johan.

Som arbetsgivare är USNR trygg och stabil. I Söderhamn arbetar drygt hundra medarbetare, de flesta med lång erfarenhet. Det innebär att det alltid finns någon att fråga och ta hjälp av.
– Vi jobbar mycket med att alla ska känna sig delaktiga och förstå helheten i det vi gör. Även om man som verkstadsarbetare inte behöver kunna alla detaljer så vill vi att det ska finnas möjlighet till insyn i verksamheten och möjlighet att påverka sin arbetssituation.

Fördelen med Clockworks skräddarsydda traineeprogram är att USNR själv påverkar utbildningsinnehållet. Programmet kommer att pågå under cirka ett halvår, där tiden varvas mellan teoretisk och praktisk utbildning i fabriken.
– I dagsläget har vi stort behov av CNC-operatörer och maskinoperatörer. Det kan också finnas behov av svets- och monteringspersonal, det beror lite på vilken typ av individer det är som söker.

Tillsammans med Clockwork hoppas USNR kunna hitta fem kandidater som vill satsa på en långsiktig karriär inom industrin.
– Clockwork har stark lokal anknytning i Hälsingland och Gästrikland och de känner till förutsättningarna för arbetsmarknaden här i Söderhamn. De har också en lyhörd organisation som på ett bra sätt tar in våra önskemål och idéer i det här projektet. Målet är såklart att de fem som går programmet ska vara anställningsbara och vilja jobba hos oss i framtiden, avslutar Johan.

 • Apr 18, 2019

  Götene Ufo investerar i maskinparken

  Branschnytt -Detta blir en ordentlig kvalitets- och produktivitetsförbättring för vår skärning säger Sven Lans, vd på Götene Ufo AB.
  194
 • Apr 18, 2019

  Salvagnini utökar verksamheten

  Branschnytt Salvagnini Scandinavia färdigställer nu det sista med tillbyggnaden på 360 kvadratmeter, som avser utökad demohall inför den stundande Värnamo Industriexpo den 15-16 maj.
  117
 • Apr 18, 2019

  Sandvik förvärvar amerikanskt bolag

  Nyheter Stärker erbjudandet inom trådlös uppkoppling i gruvor.
  63
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT